★ ★ Mnogi su krenuli putem nasilja i potpune bezobzirnosti prema drugima ★ ★

18. siječanj 2016 ob 22:21 | 112
Nekada davno je djed svome unuku ispričao jednu životnu istinu.
U duši svakog čovjeka se vodi bitka. Kao borba između dva vuka. U duši svakoga od nas.
Jedan vuk predstavlja zlo. Predstavlja bijes, zavist, ljubomoru, žaljenje, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivicu, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos, egoizam…
Drugi vuk predstavlja dobro. Predstavlja ono što pruža užitak, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrotu, srdačnost, darežljivost, istinu, suosjećanje i vjeru.
Unuk se zamisli na nekoliko trenutaka. Sve svoje misli vrijedno usmjeri u dubinu djedovih riječi, pa ga upita;
-Koji vuk na kraju pobijedi?
Djed odgovori sa smiješkom na svom starom licu:
-Pobjeđuje uvijek onaj koga hraniš…

Mnogi ne vide da odavno već ne žive na pravoj adresi, već u dubokoj, mračnoj šumi u kojoj se beskrupolozni hrane slabijima? Jesu li zaista došli do te točke da mogu bez zadrške reći kako je čovjek čovjeku uistinu vuk?
Sudbinu koju po nekim starim izrekama krojimo sami sebi trebala bi biti skrojena od najfinijeg platna i najvedrijih boja, a danas je nekako previše crnog i sivog, mrtvog i trulog... mnogi su krenuli putem nasilja i potpune bezobzirnosti prema drugima, a znamo da se čovjek kao i priroda razvija u ciklusima. Dakle, zasigurno će biti bolje u nekom idućem ciklusu, ali najprije mora završiti ovaj, a sudeći po njemu samom, taj nam do svog kraja neće donijeti ništa dobro... a koja će generacija i u kojem ciklusu dočekati nešto bolje i ljepše, tko to zna. Hoćemo li naći te preostale mrvice ljudskosti razasute po nekim davno zaboravljenim stazama života? Hoće li se vratiti vrijeme kada će čovjek čovjeku opet biti - samo ČOVJEKOM???

Komentari 2

moraš se , ako želiš komentirati
Psiha
Psihaprije 1 godinu

Oduvek je tako... ima vukova i ljudi... ja jos uvek verujem u ljude...

Mima_H
Mima_Hprije 1 godinu

Samo ne u takvom obsegu... danas je sve više i više ljudi upregnuto u štakorskim utrkama... cijeli život im se vrti oko novca... - problem u utrci štakora jest taj što se, čak i kad pobijede, ipak samo štakor – I ne mogu se oteti dojmu da cijeli ovaj svijet sumanuto juri, ali cilja nema nigdje na vidiku.
Staviti svjesnu odluku za vrijeme prije novca... češće na kavu s frendovima, pričati o smislu života, glasno se smijati i gubti vrijeme u dobrom društvu, tek tako jer je gušt.
Sve mi se, eto, više čini da biti u gužvi nije nimalo cool, nije vrlina ni nešto što poštujem... poštujem čovjeka koji je svjestan da smo od istog materijala... koji ne njeguje zlo u sebi, već dobro!

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se