★ ★ Mrzitelji nisu tu od jučer ★ ★

20. svibanj 2015 ob 01:42 | 37
Mnogi ljudi, pseudonimima skrivenog identiteta, harače internetskim stranicama sipanjem otrova i neselektivnim pisanjem neobjašnjivo neljudskih uvreda bez razloga i smisla.
Da, hodaju među nama i izgledaju normalno, toliko normalno da je hrvatska policija prije par godina naišla na šokantno otkriće dok je rješavala slučaj prijetnji smrću novinaru jednog portala. Na kućnoj adresi koja se poklapala s IP-jem misterioznog “krvožednog ubojice” pronašla sasvim običnu majku, Hrvaticu, kućanicu u srednjim godinama, kakve zamišljate da hodaju po kući u šlapama i kućnom ogrtaču.

Njene prijetnje smrću ubraja u tipičan govor mržnje protiv kojega se zakonodavstvo svake države može boriti svojim instrumentima.

No, mrzitelji nisu tu od jučer, nisu ni hrvatska ekskluziva, niti je povrijeđenost osjećaja napadnutih najgora stvar koju nose u svojim anonimnim biografijama. Nastrana braća naših mrzitelja u svijetu necenzuriranog interneta – ili makar forumâ koji se ne stignu dovoljno brzo očistiti od njihovih komentara – u svom rezimeu bilježe i samoubojstva. Ova najgora varijanta ciljanog pritiska na metu vodi se čak i pravilom: “Ako ljudi shvate da ih trolaš, onda nisi uspješan trol“. A kako je na društvenim mrežama posebno teško razgraničiti javnu od privatne komunikacije, posljedice su nešto teže, jer kombinacijom maltretiranja osobâ na javnoj platformi i putem privatnih poruka postiže se jači efekt.

Treba stvoriti medijsku pismenost i ljudima reći koje su mogućnosti da ih netko maltretira, no ne može se prebacivati odgovornost samo na pojedince, pogotovo ne na one koji nisu dovoljno zreli.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) i pravosuđe su ti koji bi u našem društvu trebala voditi računa o poštivanju privatnosti i pravila ponašanja na internetu te suzbijanju govora mržnje, koja su propisana lokalnim zakonima ili legislativom onih zemalja gdje su smještena sjedišta poduzeća društvenih mreža i internetskih servisa poput YouTubea, a to je najvećim dijelom SAD. Paradoksalno, spomenuta hrvatska agencija ne samo da ne ispunjava svoju zadaću zaštite privatnosti, nego čini upravo suprotno.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se