★ ★ Pružimo ruku životu koji nas zove ★ ★

18. travanj 2016 ob 23:59 | 121
slika 2052868

"Tvoja te duša neće optuživati da si premalo mario za politiku, premalo mrzio neprijatelje, premalo utvrđivao međe. Ali će se možda pojadati da si se prečesto plašio njezinih zahtjeva i pred njima bježao, nikada imao vremena baviti se njome, svojim najmlađim i najljepšim čedom, s njom se poigrati, poslušati njezinu pjesmu, i da si ju često prodavao za novac, izdavao za povlastice. A isto se, reći će, dogodilo i milijunima ljudi, i kamo god da pogledaš, naći ćeš ljude s izrazom živčana, izmučena, ljutita lica, koji imaju vremena samo za najnekorisnije stvari, te da to ružno stanje nije ništa drugo nego bol koja opominje, znak upozorenja u krvi. Zanemariš li me - govori ti duša - postat ćeš živčan i životu nesklon, i takav ćeš ostati i od toga stradati, ne posvetiš li mi se posve novom ljubavlju i brigom. I nipošto nisu slabići, bezvrjednici, oni koji se razbole od vremena i izgube sposobnost za sreću. Štoviše, to su oni dobri, klice budućnosti; to su oni čija je duša nezadovoljna, koji još samo iz bojažljivosti izbjegavaju borbu protiv lažnog svjetskog poretka, no koji će to možda već sutra učiniti." / Hesse /

Hesse je znao o čemu piše. Duša je kao tema kroz vjekove zaokupljala mnoge filozofske, religijske i znanstvene (psihološke) rasprave i do dan danas ne postoji konsenzus o prirodi duše. Duša je jedino što je konstantno i trajno u nama - emocije, umne konstrukcije kao i tjelesni izgled, kondicija i porivi dolaze i odlaze i ograničavaju nas, dok je duša neograničena i trajna. A dušu smo mi zanemarili u trci za vremenom i stavili je "na čekanje". Vremena je sve manje, a krici duše sve glasniji... nažalost, mnogi od nas nemaju pojma što je smisao njihova života, što žele, što stvarno vole i što im leži. To je zato što većinu vremena nisu u doticaju sa svojim izvorom i zato što im je duša malo zakržljala uslijed njezina negiranja i stavljanja razuma, emocija ili tijela na prvo mjesto.
Duša je ono što nas čini osobama. U tjelesnom i materijalnom svijetu duša, kao čista energija nema pravo mjesto i nije prihvaćena na pravi način. Ljudima su nametnute mnoge forme društvenog ponašanja, tako da nikada nemaju vremena za sebe, osobnu spoznaju i shvaćanje suštine pravih vrijednosti, kao što je duša-energija... ona je savršena, beskrajna, svemoćna, sveznajuća, neograničena, sveprisutna i svemoguća. Um nije, a ni tijelo, kao ni emocije. Bez duše bismo bili kao automati... ona se nalazi u našim najdubljim dubinama. U nekome je ona izražena jače, u nekome slabije... to je kao neki vibrirajući potencijal u nama, koji je ogroman, koji čeka naše dopuštenje da izađe van. Našu suradnju. Mi ne smijemo biti samo pasivni promatrači. To je život koji nas zove, koji traži naše dopuštenje da se ostvari kroz nas, i kroz druge. Pružimo mu ruku i vratimo duši upravljačku "palicu", da činimo što je duši milo... sve je to puno jednostavnije, prirodnije i lakše nego živjeti pod upravljačkom "palicom" uma, emocija ili tjelesnih poriva, koji su puno kompliciraniji.
Dušu-energiju možemo zadovoljiti samo na način da joj ne stojimo na njenom putu. Duši ne trebaju nikakva objašnjenja, tjelesne i materijalne situacije. Ona je svjetlost i jedino traži otvoreni put sebi. Najviše ćemo posvetiti pažnje duši-energiji preko svijesti, istine i ljubavi. To su stanja čovjeka koja najviše pogoduju duši-energiji. Duša intuitivno žudi za savršenim okolnostima i situacijom koja je sada potrebna, kako bi izliječila pogrešnu misao i donijela nam pravo iskustvo sebe, Duša nam se obraća pomoću osjećaja. Slušajmo svoje osjećaje. Pratimo svoje osjećaje. Poštujmo svoje osjećaje.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se