★ ★ Zeleni troll iliti stari žabac KERMIT★ ★

09. ožujak 2016 ob 22:00 | 145
Green troll face


KERMIT, ti si pikzibner iliti trol koji pod pseudonimom skrivenog identiteta, haračiš internetskim stranicama, sipaš svoj otrov i neselektivno pišeš neobjašnjive uvrede bez razloga i smisla.
Kad usred svađe sa samim sobom, tražiš pomoć od svog uma, a um ti javlja: ti si uzavreli ljubavnik gluposti. S toliko zaobilaznica, ogorčeno posustaješ u zbunjujućim čvorovima svojih želja, skrojene oko povrijeda iz djetinjstva i gaziš nemilosrdno po ljudskim bićima sa nečastivim riječima.
Ljut na sebe, na vlastite želje i porive, postaješ največi glupan koji nema pojma o ničemu, ali sam si je kriv, u dosljednosti gubljenja vremena i pisanju raznih gluposti.
No, pikzibner iliti troll mrzitelj nije tu od jučer, nije ni hrvatska ekskluziva, niti je povrijeđenost osjećaja napadnutih najgora stvar koju nosi u svojoj anonimnoj biografiji.
Sjećam se jednog primjera kad je policija prije par godina naišla na šokantno otkriće dok je rješavala slučaj prijetnji smrću novinaru jednog portala. Na kućnoj adresi koja se poklapala s IP-jem misterioznog “krvožednog ubojice” pronašla sasvim običnu majku, Hrvaticu, kućanicu u srednjim godinama, kakve zamišljate da hodaju po kući u šlapama i kućnom ogrtaču.
Nastrana braća iliti sestre u svijetu necenzuriranog interneta – ili makar foruma koji se ne stignu dovoljno brzo očistiti od njihovih komentara – u svom rezimeu bilježe i samoubojstva. Ova najgora varijanta ciljanog pritiska na metu vodi se čak i pravilom: “Ako ljudi shvate da ih trolaš, onda nisi uspješan trol“. A kako je na društvenim mrežama posebno teško razgraničiti javnu od privatne komunikacije, posljedice su nešto teže, jer kombinacijom maltretiranja osoba na javnoj platformi i putem privatnih poruka postiže se jači efekt.
Na kraju: Dok je sloboda govora zajamčena ustavom, Kazneni zakon Republike Hrvatske, članak 174. predviđa kazne za one koji ...u cilju širenja rasne, vjerske, spolne, nacionalne, etničke mržnje ili mržnje po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja, ili drugih osobina, ili u cilju omalovažavanja, javno iznese ili pronese zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti jedne rase, etničke ili vjerske zajednice, spola, nacije ili zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja, ili drugih osobina.
Sad izvoli još naprijed izmišljati, krasti slike, igrati se detektiva, napadati i upotrebljavati govor mržnje.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se