Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

MUZEJI ATINE – AKROPOLJ, AKROPOLJSKI MUZEJ I ARHEOLOŠKI MUZEJ

07. listopad 2013 ob 21:23 | 1416
Evo jednog ličnog iskustva o znamenitostima iz srca najstarije države starog kontinenta. Ovo je moj prvi blog na Mojnet.com, pa nadam se da će vam se dopasti, i da ćemo pisati još.

Slika panorme Atine,
http://www.tt-group.net/Grcka/Atina/Akropolj/PanoramaAtine.jpg

U srcu Atine, najstarijeg grada Evrope, uzdiže se najpoznatije brdo na svetu – Akropolj. Reč acropolis, od grčkog: acros-vrh i polis-grad, u prevodu znači “Gornji grad” i može se koristiti za uzvišeni deo bilo kog grada, posebno ako je utvrđen, a naročito za utvrđena brda u grčkim gradovima. Ipak, prva i glavna asocijacija kada se upotrebi ova reč je svakako čuvena krečnjačka litica, visoka 156 m, na kojoj se uzdižu veličanstvene građevine – svedočanstva o moći i snazi jedne neponovljive civilizacije i kulture.

Vekovi su prolazili i Atina je od drevne prerasla u modernu evropsku metropolu. Iako danas moderan grad, on ipak ne može da se uporedi sa lepotom i elegancijom Akropolja koji dominira panoramom grada.Akropolj kakav danas znamo nekada davno izgledao je mnogo drugačije. Danas gole stene ispod monumentalnih građevina bile su prekrivene livadama sa drvećem, žbunjem i cvećem. Najznačajnije građevine Akropolja spajale su popločane staze oivičene mnogobrojim bronzanim statuama. Staro, krivo drvo masline, simbol boginje Atine, bacalo je senku negde u blizini Partenona. U ovoj božanskoj atmosferi, duše vernika bile su najbliže boginji Atini, zaštitnici grada. Akropolj je izuzetno star lokalitet, čak i stariji nego što mnogi misle. Arheološka iskopavanja su utvrdila da prvi ostaci naseobina na Akropolju datiraju još iz perioda neolita a u 13. veku p.n.e. u mikensko doba ovde je podignuto snažno utvrđenje, Ipak, pravo „zlatno doba“ i Akropolja i Atine zavladalo je u vreme čuvenog Perikla kada je i započet veliki projekat obnove Akropolja i izgrađene građevine kojima se i danas divimo. Bajznačajniji spomenik Akropolja je svakako Partenon, koji je i jedan od internacionalnih simbola Grčke. Ovaj hram je posvećen Atini Partenos – boginji mudrosti, a ime je dobio po grčkoj reči „parthenos“ koja u prevodu znači devica. Hram je izgrađen od pendelijskog mermera, imao je prelepe bele stubove u dorskom stilu a svaki stub bio je visok 10 m i uzdizali su se na trostepenoj bazi površine 72,5o m x 34 metara. Hram je građen 9 godina i završen je 432. godine p.n.e. Na izgradnji Partenona su učestvovali najbolji umetnici tog doba, Iktinos i Kalikrat, a čuveni vajar Fidije bio je zadužen za ukrašavanje hrama. On je izradio statue koje su krasile fasadu, a kruna njegovog rada bila je statua boginje Atine Partenos. Statua boginje Atine, napravljena od zlata i slonovače, bila je visoka 12 m i stajala je na postolju visokom 2 m na sredini hrama.

Ogrtač boginje ceo je bio od zlata i težio je neverovatnih 450 kilograma. Ova statua preneta je u 4. veku n.e. u Carigrad, nakon čega joj se gubi svaki trag. Samo jedna kopija ove fantastične statue čuva se u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini. Partenon je konačno završen 438. godine p.n.e. kada je veličanstvena statua boginje Atine od slonovače i zlata postavljena u unutrašnjost hrama. Hram je pretrpeo više promena i oštećenja, bio je i crkva i džamija, skladište municije pa je čak bio i bombardova, ali je ipak najveća „oštećenja“ pretrpeo početkom 19. veka kada je britanski ambasador u Konstantinopolju, lord Elgin, samoinicijativno prisvojio veliki broj skulpturalnih ukrasa na hramu, poslao ih u Englesku i čak prodao Britanskom muzeju. Ova kolekcija poznata je kao “Elginov mermer” i tema je velikih polemika između Britanije i Grčke, koja je pokretala inicijativu da se ovo blago vrati u domovinu.

Osim Partenona, koji definitivno jeste najznačajnija građevina na Akropolju, u kompleksu svetilišta ima još nekoliko arhitektonskih remek-dela poput Hrama Atine Nike i Propileja – monumentalnog ulaza na Akropolj koji je izvršio dalekosežni uticaj na grčku i rimsku arhitekturu jer su mnogi hramovi kasnije dobijali ulaze nalik Propileju. A možda najpoznatiji rezultat ugledanja na Propilej jeste Trijumfalna kapija. Takođe, tu je i Erehteon, građevina koja se razlikuje od svih građevina na Akropolju. Ova neobična građevina u jonskom stilu ima 4 niza stubova, 4 nivoa i 3 zasebne celine sa posebnim svodovima.

Najpoznatija celina je treći ulaz sa južne strane koji vodi na trem čiju tavanicu drži 6 ženskih figura – čuvene Karijatide.


U jugoistočnom delu Akropolja se nalazi i muzej, jedan od najznačajnijih muzeja na svetu, u kome se čuvaju remek-dela drevne grčke civilizacije, posvećena boginji Atini Partenos. Hronološki postavka „putuje“ kroz arhajski, klasični, helenski i rimski perioda. Muzej je izgrađen između 1865. i 1874. godine, da bi na istočnoj strani bio proširen sredinom prošlog veka. Kako je najveći broj najznačajnijih umetničkih dela ukradeno i odneto sa Akropolja, u muzeju se čuva samo deo kamenih skulptura i ukrasa sa spomenika na Akropolju.

Najznačajniji eksponati su: deo istočnog friza sa Partenona, reljef na kome su prikazani bogovi Posejdon, Apolon, Artemisa, Afrodita i Eros i reljefni parapet sa hrama Atine Nike, koji datira iz 410. godine p.n.e. na kome je prikazana mlada Atina sa poluraširenim krilima. Muzej se danas prostire na površini od 25.000 m2 sa izložbenim prostorom na oko 14.000 m2.Osim ova dva istorijsko-kulturna bisera „kolevke zapadne civilizacije“, tragovi dostignuća starih Grka čuvaju se i u atinskom Nacionalnom arheološkom muzeju, domu nekih od najvažnijih tragova i dostignuća antičke Grčke.

Ovaj muzej je najveći arheološki muzej u Grčkoj i smatra se jednim od najvećih na svetu jer ima najveću kolekciju antičkih artefakata na svetu. Osnovan je 09. avgusta 1893. godine i čuva više od 11.000 eksponata iz različitih vremenskih perioda, od neolita do kasne antike. Postavka muzeja podeljena je u nekoliko delova: skulpture, vaze, grnčarija, bronzane figure i figurine od drugih materijala, mikenska kolekcija i egipatski eksponati. Radno vreme muzeja je: ponedeljak - petak: 08h - 19h, subota: 08.30h - 15h, nedelja: 12:30h - 19h.

Još informacija o Atini možete potražiti na sajtu o turizmu i putovanjima http://www.tt-group.net/

Komentari 3

moraš se , ako želiš komentirati
Stoperka2
Stoperka2prije 3 godine

Prvaaaaaaaaaaaaaa..a prve se pamte..tako kazu..:)

MM007
MM007prije 3 godine

To je apsolutno tačno!

Stoperka2
Stoperka2prije 3 godine

Vrijeme ce pokaze :)

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se