Matematička formula za srećan brak

02. veljača 2009 ob 21:10 | 363
slika


Spojivši psihologiju i matematiku, dva američka profesora otkrila su formulu po kojoj se s velikom sigurnošću može utvrditi rizik od razvoda nekog bračnog para.

Dva američka profesora, spojivši psihologiju i matematiku, otkrila su formulu po kojoj se s velikom sigurnošću može utvrditi rizik od razvoda nekog bračnog para.

Psiholog Džon Gotman i njegov kolega, matematičar Džejms Murej sa univerziteta u državi Vašington došli su do formule na osnovu proučavanja petnaestominutnog video snimka više stotina parova koji se prepiru.

Naučnici su svakom paru dali po jedan bod za pozitivnu interakciju i oduzeli po bod za negativnu, pri čemu su u obzir uzeli i izraz lica i otkucaje srca svakog od njih i na osnovu toga napravili matematički proračun.

Rezultat je kvantifikovan u obliku odnosa između pozitivnih i negativnih interakcija.

"Savršen je odnos pet pozitivnih naspram jedan negativan bod", izjavili su istraživači koji tvrde da su u krizi svi parovi čiji je odnos ispod 5:1.

"Pravilo je jako pouzdano", ističe Murej.

"Kada su muž i žena vrlo zadovoljni u braku, razgovaraju o važnim stvarima, ne moraju se slagati, ali ako se pritom šale, znači da su privrženi jedan drugom i da su uspeli da uspostave emocionalnu vezu", kaže Gotman.

"Međutim, mnogi ljudi ne znaju da uspostave tu vezu i da izgrade smisao za šalu, a njihove svađe su posledica neuspeha da uspostave emocinalnu vezu", dodao je Gotman.

Naučnici ističu važnost izraza lica, tako je, na primer, "izraz prezira pravi ubica ljubavi".

Apsolutno je neophodno eliminisati negativno razmišljanje i pesimističan stav prema životu.

Ljude koje možemo nazvati negativcima, večito nezadovoljnima, namćorima itd., duboko su sujvereni da sreća isključivo zavisi od boljih životnih okolnosti.

Komentari 2

moraš se , ako želiš komentirati
bojka69
bojka69prije 8 godina

ne vjerujem ti ja u takve gluposti!

naivna
naivnaprije 8 godina

probaj pa kaži heh

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se