Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

ČAJEVI Z ASVEKRVU :)

23. studeni 2011 ob 21:34 | 132
Jednom davno, djevojka po imenu Li-Li se udala i otišla da živi kod svog supruga i njegove majke. Za veoma kratko vrijeme Li-Li je shvatila da nikako neće uspjeti da se složi sa svojom svekrvom. Njihovo ponašanje je bilo toliko različito, da se Li-Li jako ljutila zbog mnogih svekrvinih navika, na šta je svekrva uglavnom odgovarala kritikom.
Prolazili su dani i mjeseci…

Li-Li i njena svekrva nikako nisu prestajale da se raspravljaju i svađaju. Međutim, činjenica da je Li-Li, shodno staroj kineskoj tradiciji, dužna pokoravati se svekrvi i ispunjavati njene prohtjeve, dodatno je otežavala situaciju.
Zbog svih tih svađa i nesreća u kući muž je jako patio. Na kraju Li-Li više nije imala snage da izdrži lošu narav i ponašanje svoje svekrve, pa je odlučila da što prije nešto poduzme. Otišla je kod očevog dobrog prijatelja, gospodina Huanga koji prodaje čajeve. Ispričala mu je o cijeloj situaciji i pitala da li bi on imao da joj proda neki otrov, kako bi ona mogla riješiti problem.
Gospodin Huang se malo zamislio i na kraju rekao:

“Li-Li, pomoći ću ti da riješiš svoj problem, ali moraš me dobro poslušati i ispuniti ono što ti budem rekao.”

“Da, gospodine Huang, učiniću šta god mi kažete.” Li-Li reče.

Gospodin Huang ode u stražnju sobicu i vrati se nakon par minuta sa paketom čajeva.

“Možeš koristiti otrov koji brzo djeluje da bi se oslobodila svoje svekrve, međutim, to može izazvati sumnje kod ljudi. Zbog toga sam ti dao dosta čaja koji će polako trovati njen organizam. Svakog drugog dana pripremi ukusno jelo i stavi pomalo ovih trava u njen obrok. Ipak, moraš paziti da neko ne posumnja na tebe kad ona umre, moraš biti veoma oprezna i promjeniti ponašanje prema njoj, budi ljubazna. Nemoj se svađati, poštuj ono što kaže i odnosi se prema njoj kao da je kraljica”

Li-Li je bila jako srećna. Zahvalila je gospodinu Huangu i požurila kući da što prije započne sa njenom zavjerom ubistva svekrve. Prolazile su sedmice, prolazili su mjeseci… Li-Li je svaki drugi dan servirala specijalno začinjeno jelo svojoj svekrvi. Sjećala se šta joj je gospodin Huang rekao kako da izbjegne sumnjičavost ljudi pa je kontrolisala svoju narav, bila je poslušna prema svojoj svekrvi i ophodila se prema njoj kao prema svojoj majci.

Nakon šest mjeseci cijela kućna atmosfera se promijenila.

Li-Li je naučila kako da kontroliše svoju narav toliko dobro da se čak nikad više nije ljutila ili bila nervozna. Nije imala čak ni jedan razlog za to od svoje svekrve tokom posljednjih šest mjeseci. Svekrva je djelovala puno nježnije, pa se obostrano slaganje zaista primjećivalo.

Njeno ponašanje prema Li-Li se promijenilo, počela je da voli svoju snahu kao svoju rođenu kćerku. Bez prestanka je pričala svojoj rodbini i prijateljicama kako je Li-Li najbolja snaha koju bi ikad poželjela. Li-Li i njena svekrva su se sada mnogo bolje ophodile jedna prema drugoj, baš kao majka i kćerka.

Muž joj je bio jako srećan vidjevši šta se događa u posljednje vrijeme.

Jednog dana, Li-Li je ponovo otišla kod gospodina Huanga i ponovo ga zamolila za pomoć:

„Dragi gospodine Huang, molim vas pomozite mi da spriječim otrov da ubije moju svekrvu! Ona je postala divna žena i volim je kao svoju majku. Ne želim da umre od otrova koji sam joj davala!”

Gospodin Huang se nasmješi i zavrti glavom

„Li-Li, nemoj ništa brinuti. Nikada ti nisam dao nikakav otrov. Čajevi su bili puni sastojaka namijenjenih da poboljšaju njeno zdravlje. Jedini otrov je bio otrov u tvojim mislima i ponašanju prema njoj, ali ni toga više nema, jer je tvoja ljubav prema njoj sve izmijenila.”

U Kini postoji poslovica:

Osoba koja voli druge je osoba koju drugi vole.

Komentari 1

moraš se , ako želiš komentirati
argenttum
argenttumprije 5 godina

Lijepo napisano......


Što ne želiš sebi, ne čini drugima...

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se