DA LI LJUBAV BLEDI S VREMENOM

06. veljača 2014 ob 14:48 | 60
Naučnici su, izgleda, otkrili da postoji tzv. prava ljubav - skener mozga pokazuje da mali broj parova, tačnije svaki deseti, reaguje na partnera sa isto toliko strasti posle 20 godina kao i na početku veze.


slika 1748408

Tim naučnika sa univerziteta Stoni Bruk u Njujorku je, uz pomoć skenera, pratio hemijske reakcije u mozgu ispitanika kad im se pokaže slika voljene osobe i došao do zaključka da neki parovi i posle 20 godina veze imaju iste reakcije kao i oni u prvoj fazi zaljubljenosti.

Ovaj nalaz demantuje opštepozanto uverenje da prvi talas zaljubljenosti traje do 15 meseci, a da posle 10 godina, hemijska reakcija zaljubljenosti potpuno nestaje.

Naučnici su ove starije parove nazvali labudovima, jer imaju slične mentalne "ljubavne mape" kao životinje koje ostaju u paru ceo život - poput, pored ostalih, labudova i sivih lisica.

Iako ne možemo svi da budemo poput labudova, dobro je da su naučnici utvrdili da postoji biološka osnova za romantičnu ljubav, nasuprot uverenju nekih da je ideja takve ljubavi kulturološki determinisana, odnosno, da postoji samo u društvima koje veruju u nju.

Ovo istraživanje pokazalo je identičnost moždanih procesa kod zaljubljenih parova od Njujorka do Pekinga.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se