DEKLARACIJA PRINCIPA – Paulo Koeljo

14. srpanj 2013 ob 15:21 | 141
slika 1467480

1. Sva ljudska bića su različita. I trebalo bi da rade sve što je moguće da tako i ostane.

2. Svakom ljudskom biću je podareno dva sleda akcije: jedan su dela, a drugi je kontemplacija. Oba vode na isto mesto.

3. Svakom ljudskom biću su podarena dva kvaliteta: moć i dar. Moć goni čoveka da ide u susret svojoj sudbini, dar ga obavezuje da deli sa drugima ono što je dobro u njemu. Čovek mora da zna kada da upotebi svoju moć, a kada da upotebi svoj dar.

4. Svakom ljudskom biću je podarena vrlina: sposobnost da bira. Za onog/onu koji ne koristi ovu vrlinu, ona postaje kletva – i drugi će uvek birati za njega/nju.

5. Svako ljudsko biće ima pravo na dva blagoslova, a to su: blagoslov da radi ispravno, i blagoslov da greši. U ovom drugom slučaju, uvek postoji staza učenja koja vodi na pravi put.

6. Svako ljudsko biće ima svoj sopstveni seksualni profil, i trebalo bi da ga upražnjava bez krivice – dokle god ne primorava druge da ga upražnjavaju sa njim/njom.

7. Svako ljudsko biće ima da ispuni svoju Ličnu Legendu, i ona je razlog zašto je na ovom svetu. Lična Legenda se manifestuje u njegovom entuzijamu za ono što on/ona radi.
Samostalan pasus – Lična Legenda može biti napuštena na izvesno vreme, pod uslovom da je osoba ne zaboravi i vrati se na nju što je pre moguće.

8. Svaki muškarac ima žensku stranu, i svaka žena ima mušku stranu. Potrebno je koristiti disciplinu sa intuicijom, i koristiti intuiciju objektivno.

9. Svako ljudsko biće mora znati dva jezika: jezik društva i jezik znakova(predskazanja). Prvi služi za komunikaciju sa drugima. Drugi služi za razumevanje poruka od Boga.

10. Svako ljudsko biće ima pravo da traga za srećom, sreća kao nešto što čini osobu zadovoljnom – ne obavezno ono što čini ostale zadovoljnim.

11. Svako ljudsko biće mora držati u sebi upaljen sveti plamen ludila. I mora se ponašati kao normalna osoba.

12. Jedine greške koje se smatraju strašnim su sledeće: ne poštovati prava komšije, dozvoliti sebi biti paralizovan od straha, osećati se krivim, misliti da ne zaslužuje dobro i loše koje mu se dešava u životu, i biti kukavica.

Pasus 1 – volimo naše neprijatelje, ali ne pravimo saveze sa njima. Oni su postavljeni na naš put da bismo testiali naš mač, i zaslužuju poštovanje naše borbe.

Pasus 2 – biraćemo naše neprijatelje, a ne obrnuto.

12A. Ovde objavljujemo kraj zida što deli sveto od svetovnog: od sada, sve je sveto.

14. Sve što je urađeno u sadašnjosti, utiče na budućnost uzročno, a na prošlost iskupljenjem.

15. Nemoguće je moguće.
slika 1419253

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se