Dipak Čopra- Zakon najmanjeg otpora

15. rujan 2013 ob 01:06 | 26
Ovaj zakon sastoji se od tri faktora, tri načina na koji princip «čini manje, a postigni više» možete djelotvorno sprovesti u akciju.

Prvi faktor je PRIHVATANJE. Prihvatanje jednostavno znači da se obavežete na sljedeće:»Danas ću prihvatati ljude, situacije, okolnosti i događaje baš kako budu dolazili.» To znači da ću znati da je ovaj trenutak onakav kakav treba biti, jer je cijeli svemir onakav kakav treba biti. Ovaj trenutak – ovaj kojeg upravo sada doživljavate – vrhunac je svih trenutaka koje ste doživjeli u prošlosti. Kada se borite protiv sadašnjosti zapravo se borite protiv cijelog svemira. Umjesto toga možete odlučiti da se danas nećete boriti protiv cijelog svemira tako što se nećete boriti protiv sadašnjeg trenutka. To znači da je vaše prihvatanje ovog trenutka potpuno i cjelovito. Prihvatajte svijet onakvim kakav jeste, a ne onakvim kakav bi vi željeli da bude. Ovo je važno razumjeti. Možete željeti da svijet u budućnosti bude drugačiji, ali u ovom trenutku morate ga prihvatiti takvim kakav jeste. Kada se osjećate osujećenim ili uznemirenim zbog neke osobe ili situacije, presjetite se da ne reagujete na osobu ili situaciju već na svoje osjećaje prema toj osobi ili situaciji. To su vaši osjećaji, a vaši osjećaji nisu tuđa greška. Kad ovo budete u potpunosti spoznali i razumjeli, bićete spremni da preuzmete odgovornost za svoje osjećaje i promijenite ih.

Drugi faktor je ODGOVORNOST. Šta znači odgovornost? Odgovornost znači da ne krivite nikoga i ništa za svoju situaciju, što znači ni samog sebe. Prihvativši tu okolnost, taj događaj, taj problem, odgovornost predstavlja sposobnost stvaralačke reakcije na situaciju kakva je sada. Svi problemi u sebi sadrže sjeme nove prilike, a ta vam spoznaja omogućuje da ovaj trenutak preobrazite u povoljniju situaciju ili pojavu. Jednom kada to učinite, svaka takozvana uznemirujuća situacija postaće mogućnost za stvaranje nečeg novog i divnog, a svaki takozvani nasilnik ili tiranin postaće vaš učitelj. Stvarnost je tumačenje. Ukoliko izaberete da protumačite stvarnost na taj način, imaćete oko sebe mnogo učitelja i mnogo prilika za napredak. Kad god se suočite sa tiraninom, nasilnikom, učiteljem, prijateljem ili neprijateljem (svi oni predstavljaju isto) podsjetite se:»Ovaj trenutak je takav kakav treba biti.» Na kakve god odnose naišli u životu, u ovom trenutku oni su upravo takvi kakvi su vam potrebni.

Treći faktor Zakona najmanjeg napora je ODUSTAJANJE OD ODBRANE, što znači da odbacite potrebu da uvjeravate ili navodite druge ljude da prihvate vaše stavove. Ako posmatrate ljude oko sebe vidjećete da 99% svog vremena provode u branjenju svoga stava. Ako biste odbacili potrebu da branite svoje stavove u tom biste odbacivanju stekli pristup ogromnoj količini energije koja se prethodno rasipala. Kada se ponašate branilački, krivite druge i ne prihvatate predanost trenutku, vaš se život susreće sa preprekama. Kad god se susretnete sa otporom, shvatite da će, ukoliko forsirate situaciju, otpor samo porasti. Potpuno odustanite od branjena svojih stavova. Kada nema ničega što biste branili, time ne dozvoljavate nastavak rasprave. Ako to činite stalno, ako se prestanete boriti i opirati, počećete konačno da živite.

Dipak Čopra- Zakon najmanjeg otpora

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se