Kako osvežiti ljubavnu vezu?

13. srpanj 2013 ob 11:27 | 47
slika 1682698

Početak ljubavne veze je uglavnom lep. Srećni ste zato što ste sreli nekog ko vam odgovara, u čijem društvu se osećate prijatno i uživate. Kako vreme prolazi otkrivate sve više lepih osobina kod vaše voljene osobe, skupljate sve više lepih zajedničkih iskustava i stvarate zajedniču istoriju koja vas sve više povezuje.

Vreme prolazi, veza postaje "ozbiljna", možda ste počeli da živite zajedno, možda ste se venčali, u svakom slučaju- vi ste par. Svi iz vašeg okruženja znaju da ste zajedno, zajedno idete na proslave, letovanja...

Vreme i dalje prolazi, upoznali ste i ne baš tako lepe osobine voljene osobe, ali ste ih prihvatili zato što su manje važne od vrlina koje ih krase, niko nije savršen.

Počeci su lepi iz mnogo razloga. Sve nam je novo, uživamo u međusobnom upoznavanju i, veoma važno a prečesto zaboravljeno, obraćamo pažnju na voljeno biće. Vremenom se naviknemo na drugu osobu i na to da smo u lepoj vezi, to nam postane nekako normalno i uobičajeno. Nakupi se i mnogo toga neizgovorenog, svakodnevne obaveze i druge životne oblasti zamagle naš fokus i polako počinju da se javljaju dosada i nezadovoljstvo.
Neke osobe, zbog previše različitih osobina i životnih vrednosti, ne mogu da se usklade na duže staze i takve veze teško opstaju.
Neki imaju poteškoće u emocionalnom vezivanju i njima je takođe teško da ostvare dugotrajnu skladnu vezu.

Ali šta je sa parovima koji imaju potencijal da budu zajedno i da njihova veza bude skladna i zadovoljavajuća za oboje, a u nekom trenutku, i pored lepog početka, to perstane da bude?

To su oni parovi gde ima ljubavi i želje da se ostane zajedno, ali je nestalo uzbuđenja i radosti a nakupilo se previše sitnih nezadovoljstava.

Ako prepoznajete sebe u ovom opisu, uradite sledeću vežbu:

setite se vašeg upoznavanja, sa što više detalja,
setite se svega u čemu ste uživali i što vas je radovalo
setite se svih lepih i dobrih osobina vaše voljene osobe

Posmatrajte sve to kao neki film, pokušajte da se uživite što je moguće više i dozvolite sebi da se ta osećanja vrate i ponovo vas ispune.
Ako vas za taj period vezuje neka posebna pesma, pustite je i uživajte u njoj.
Gledanje zajedničkih fotografija je takođe od koristi.

Sada, sa tim iskustvom, ponovo pomislite na vašeg partnera ili partnerku. Da li primećujete razliku?

Ovo možete da radite samostalno, ali je mnogo efikasnije u paru, kada se zajedno prisećate i razgovarate o tome što vas je spojilo.
Možda zvuči previše jednostavno, ali ovo je prvi korak u geštalt pristupu radu sa parovima, to je način na koji se par predstavlja terapeutu, pre nego što krene sa pričom o problemu.

Takođe, od velike je koristi kada ste u konfliktu sa voljenom osobom (nijedan par, ma kako skladan bio, nije pošteđen toga!). Pre nego što krenete u raspravu, uradite ovu vežbu. Mnogo je veća verovatnoća da ćete nastupiti konstruktivno i sa mesta ljubavi.

Ako vam se svidela ova vežba i ako vam je prijala, imajte na umu da njeno dejstvo ima ograničen rok trajanja (kao i tuširanje) i da će njeni efekti vremenom izbledeti. Zato je važno ponoviti je povremeno, kad god osetite potrebu za tim. Možda neće svaki put rešiti problem, ali sigurno će na neki način doprineti da vaša ljubavna veza ostane sveža i lepršava...lepša nego u početku, jer sada vas veže mnogo toga lepog i dobrog, samo je važno da imate to na umu.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se