NARCIZAM MOŽE I DA UBIJE!

11. prosinac 2012 ob 13:35 | 18
slika 1352989


Narcisoidni tipovi imaju povišeni nivo kortizola, čak i u opuštenim situacijama, te velike šanse da dobiju povišeni krvni pritisak koji može da dovede do srčanog udara, pokazuje istraživanjeDETROIT - Narcizam može da bude smrtno opasan za muškarce, pokazalo je nedavno jedno istraživanje, pa bi muškarci trebalo dobro da razmisle pre nego što se zagledaju u svoj lik u ogledalu.
Narcisoidni tipovi imaju povišeni nivo kortizola, čak i u opuštenim situacijama, te velike šanse da dobiju povišeni krvni pritisak koji može da dovede do srčanog udara, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLoS ONE.

To, međutim, nije slučaj kod žena već isključivo kod muškaraca među kojima je samoljublje poslednjih godina u porastu. Jedan od autora studije Dejvid Rajnhard sa Univerziteta u Mičigenu kaže da su uzroci ovih zdravstvenih problema nejasni, ali da pretpostavlja da je pritisak kojim su muškarci izloženi da ispune tradicionalnu predstavu o "jačem polu" jedan od glavnih razloga.

Naučnici navode da je određeni stepen samoljublja zdrav, ali da svako preterivanje dovodi do stresa, a u ekstremnim situacijama i do depresije i poremećaja ličnosti.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se