PRINC NIJE BIRAO PEPELJUGU

08. svibanj 2013 ob 00:19 | 106
PRINC NIJE BIRAO PEPELJUGU


„Kad je krenuo sa staklenom cipelicom da traži Pepeljugu po kraljevstvu, princ je odabrao drugu devojku koja je nosila broj 40! Cipelicu je stavio u muzej da ga podseća na lepo plesno veče…“ – ovako bi glasio kraj da je bajka namenjena tinejdžerima.

U svom izvornom obliku bajka „Pepeljuga“ nosi važne poruke devojčicama. Nataloženo iskustvo predaka kroz arhetip Animusa-princa, poručuje devojčicama da treba da prihvate svoju polnu ulogu i seksualnost. Postoji pandan u liku Pepelka koji nosi iste poruke dečacima. Ali, tu nije kraj. Mi nastavljamo da rastemo i kao odrasli ljudi, ne više u visinu, nego u dubinu. Život piše stalno nove bajke, te nikada dosta školovanja srca. Tinejdžeri uče da ne postoji jedna osoba koja je njihova druga polovina, nego da im odgovara grupa partnera i kroz isprobavanje otkrivaju svoju dobitnu kombinaciju. Odrasli stalno koriguju svoje mape ljubavi, neadaptivna uverenja, uče da humanizuju i ljubav i seksualnost, vežbaju umetnost rastajanja…Zašto toliko truda oko ljubavi celoga života?

„Da krenemo od početka. Ljubav vas usrećuje? Ne. Ljubav usrećuje osobu koju volite? Ne. Ljubav rešava sve probleme? Ni slučajno. Ja sam naravno verovao u sve to. Ko nije (i ko još ne veruje negde u potpalublju duše)? Ljubav je u knjigama, filmovima smiraj hiljade priča…“ polemiše Džulijan Barns u poglavlju „Uzgred“ svoje „Istorije sveta u 10 ½ poglavlja“.

„Ono što će od nas ostati jeste ljubav!“ – klikće Filip Larkin u „Grobnici Erandlovih“, ali je istina da je od Larkina ostala samo njegova poezija. Umetnost, ne ljubav, pobeđuje smrt!

Ljubav nije neophodna, zar ne? „Možemo da gradimo brane, poput dabra, bez ljubavi. Možemo da organizujemo složena društva, poput pčela, bez ljubavi. Možemo da daleko putujemo, poput albatrosa, bez ljubavi. Možemo da gurnemo glavu u pesak, poput noja, bez ljubavi. Možemo da izumremo, poput ptice dodo, bez ljubavi“ (Dž.B.) Možemo da opstanemo, kao odrasli ljudi, bez ljubavi. Ali, iako ne mogu da vam kažem koga da volite i kako da volite, mogu da vam kažem zašto da volite!


Ljiljana Jerinić
Ljubav nas ispunjava energijom koja se napaja sa iskonskog vrela životnih radosti! Setite se da niste nikada stvari videli jasnije, nego kao kada ste se tek zaljubili, kao „da vam je brisač šoferšajbne prešao preko očnih jabučica“ (Dž.B.). Setite se kako nikada niste tako dobro govorili, hodali ( ne hodali, leteli), koliko vam je bilo potrebno malo sna i kako ste osećali da sve možete, kao kada ste se tek zaljubili. Setite se kada je ta čarolija bila obostrana, kako ste bili opčinjeni svojom mi-kreacijom, znajući da je ispletena „od jave i od sna“ i prihvatajući krhkost nadanja u njeno večno trajanje. Setite se kako je bilo energizirajuće tkanje uspešne veze, kada ste pretvarali stvarnost u fantaziju i fantaziju u stvarnost. Setite se kako ste bili zadovoljni kada ste pregurali prvu godinu veze i otkrili da volite sve više i da to nije bio samo let vilinog konjica. Setite se i kako je svet posiveo, izgubio na tren i miris i ukus, i vi bili kao izduvani balon bez energije, kada ste se tek rastali.

Ljubav je delotvorna sila, analgetik za svakodnevicu, eliksir života. Doduše nije čaroban štapić. Ljubav je od glagola voleti, nije nešto opredmećeno, van nas. Ipak, iako moja ljubav ne čini njega srećnim, niti njegova mene, kad volimo otvara se mogućnost da ostvarimo i svoje želje, oslobađa se i sposobnost za sreću.

Iako nam ljubav nije neophodna za opstanak, ona nas zaokružuje kao jedinku. Ljubav nam daje ljudskost! Nismo mi samo Mi-sami, nego Mi-zajedno. Te u ime ljubavi: „ ona spava na boku, meni okrenuta leđima…i ja se okrećem na bok, paralelno u cik-cak liniju… i šapućem: Volim te, bez podrugljivog eha.“ (Dž.B.)

Autor: Ljiljana Jerinić, psiholog
slika 1467454

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se