SVE SE STVARNO DEŠAVA SA RAZLOGOM

16. veljača 2014 ob 13:42 | 172
slika 1785353

Da li je zaista istina da se sve dešava sa razlogom? Na kraju krajeva, zar ovo nije zadivljujuća tvrdnja – šta god nam se desilo, ne samo da iz toga proističe nešto vredno već je to baš ono što nam je bilo potrebno?
Koliko god neverovatno zvučalo, ovo jeste istina. Bilo mi je potrebno puno vremena, ali sada shvatam da čak i najgora nevolja – a bilo ih je i u mom životu – nosi u sebi divne poklone, skrivene mogućnosti, vredne životne lekcije. I da nismo mogli da ih dobijemo ni na jedan drugi način.
Naravno, ponekad nam nije lako da poverujemo da za sve postoji neki razlog. Razloge prepoznajemo u sitnim stvarima, na primer, kada nam planovi za večernji izlazak propadnu u poslednjim trenutku, pa otkrijemo da je zapravo ono što smo istinski želeli bilo da provedemo veče kod kuće.
Nekada to prepoznamo i u krupnijim događajima. Ženi koju poznajem ukočila su seleđa i morala je da provede mesec dana u krevetu. Osećala je da je to poslednja stvar koja joj je u životu trebala, pogotovo u trenutku kada je trebalo doneti neke važne odluke.
A onda joj je sinulo – to je u stvari bilo baš ono što joj je potrebno. Njena stara navika je bila da nepromišljeno uleće u odluke a da ih dobro ne preispita. Ovim događajem kao da joj je život poručivao, »Ako sama sebi ne daš vremena da razmisliš, daću ti ga ja.«
Mi jako želimo da verujemo da sve što nam se dešava ima neko važno značenje.
Osećamo da bi tako trebalo da bude. Zaista, ponekad nam sopstveni život liči na nekakvu jeftinu telenovelu. Ali želimo, potrebno nam je da osetimo da sve to ima nekakvog smisla i vrednosti. I u pravu smo.
Želim da vas još jednom podsetim: Kada otkrijete pravo značenje događaja u svom životu, sve se menja.
Osećate se jačima jer vam osećaj da sve ima smisla daje veliko samopouzdanje.
Osećate se mudrijima jer počinjete da povezujete događaje.
Imate bolju predstavu o sebi jer znate da živite upravo onakvim životom kakvim bi
trebalo.
I srećniji ste jer ste sposobni da prevaziđete gubitke i zadržite osećaj da vas u budućnosti čekaju dobre stvari.

Mira Kiršenbaum

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se