Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

OKRETANJE BUDUĆNOSTI

05. prosinac 2012 ob 02:11 | 34
U zadnjih dvanaestak godina, vjerojatno nijedna sintagma nije tako snažno djelovala na javnost kao Gotovinino „okretanje budućnosti". Poruka bi bila banalna da je nije izrekao čovjek čija je prošlost u tom razdoblju bila kalvarijska. A još
snažnije je odjeknula na fonu potpuno drukčijih očekivanja, romantičarskih vraćanja junačkim vremenima i željama da narod povede vitez na bijelom konju. Mimo svake patetike i demagogije, poruka o okretanju budućnosti djelovala je otrežnjujuće jer je duboko istinita, jer pogađa u srce jednog istraumatiziranog naroda koji je gotovo zanemario vlastitu budućnost vrludajući po bespućima svoje nepreživljene prošlosti. Okretanje budućnosti ne znači zaborav, ne znači brisanje memorije o izdaji, patnji i žrtvi, nego odricanje od toga da nam prošla zla diktiraju život u sadašnjost i zarobljuju budućnost. Zato je Gotovinina poruka oslobađajuća, katarzična, jednostavna ali snažna. Zar nismo svih ovih proteklih godina bili taoci prošlosti i Haaga? Zar nismo dopustili da nas godinama guraju u nove-stare eksplozivne podjele i frustracije? One se ne rješavaju tako da se iznova zaroni u mutne vode starih obračuna i da se u njima obračunava s krivcima. Svu pozornost nacije valja usmjeriti na ono što je pozitivno u društvu, na ono što možemo učiniti da bi stvorili pravedniju i bolju Hrvatsku. Do sada smo samo slušali poruke o „suočavanju s prošlošću" i o okretanju prošlosti, a rijetko o budućnosti a da se nije radilo o predizbornoj demagogiji. Neka se sada svi oni iz „centara za suočavanje s prošlošću" i slični, sami suočavanju s vlastitom prošlosti. Za sve će doći pravo vrijeme, pa i za svođenje poštenih računa.
Poruka o „okretanju budućnosti" zanimljiva je iz još jednog razloga. U vrijeme Došašća ona nosi u sebi i skriveni eshatološki kod. Ona nosi u sebi nadu i vjeru. Okrenuta je našem pouzdanju u Onoga koji dolazi s obećanjem spasenja, s obećanjem novoga života i svijeta. Potrebna nam je obnovljena, osnažena vjera, nov duh i novo srce. Bili smo narod klonula duha koji je ovih dana dotaknut svjetlom Božje milosti. Sve što se događalo na nacionalnom planu u vrijeme sudskih raspleta sredinom studenog, valja promatrati najprije u duhovnom svjetlu. Stvoreni su preduvjeti da započnemo nešto novo, da se staro pročisti, i da progledamo očima vjere. Kako na osobnom, tako i na širem planu. Hrvatska bi mogla ozdraviti ako bi kršćani preuzeli duhovno odgovornost za njezinu sudbinu, ali prethodno se moraju osloboditi fantoma prošlosti i starih gorčina. Pokazalo se da je ovo bio put čišćenja i sazrijevanja, doba tamne noći iz koje možemo izići jači, zreliji i sposobniji da se suočimo s izazovima vlastitog poslanja!
Zoran Vukman
slika 1295563

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se