Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Josip Juratović, (15. siječnja 1959.), iz Koprivnice je prvi i jedini Hrvat u njemačkom parlamentu

31. svibanj 2015 ob 17:58 | 123
Josip Juratović
Josip Juratović, (15. siječnja 1959.), iz Koprivnice je prvi i jedini Hrvat u njemačkom parlamentu - Bundestagu kao zastupnik SPD-a (Njemačke socijaldemokratske stranke) i jedan je od najpoznatijihsindikalnih aktivista u južnoj Njemačkoj.
Život i karijera
1974. godine Juratović poslije završene osnovne škole dolazi za svojom majkom u Njemačku. 1976.g. završava osnovnu školu u Gundelsheimu te je do 1977-1979.g pohadja strukovnu školu u Neckarsulmu i obavlja automehaničarsku praksu u Bad Rappenauu.
Poslije završenog vojnog roka Juratović 1981.g se zapošljava kao automehaničar u Mannheim-u, a od 1982.g prelazi u Bad Friedrichshall. Od 1983.g. do 2005.g. zaposlen je u tvornici AUDI AG u Neckarsulm-u, prvo kao radnik u lančanoj proizvodnji, poslije kao nadzornik proizvodnje, a od 2000.g djeluje kao profesionalni član radničkog vijeća.
Juratović je od 1983.g. član sindikata IG Metall-a, te od 1984.g. i povjerenik istog sindikata pri tvornici automobila AUDI AG u Neckarsulm-u. Od 1990.g. se aktivno zalaže za prava radnika i izgradnju demokratskog društva na području jugoistočne Europe.
1994.g. osniva mirotvornu inicijativu Novi most – neue Brücke pri sindikatu metalaca Njemačke. "Shvatio sam da politički sukobi koje imamo u Njemačkoj nisu ništa u usporedbi s pitanjima rata i mira. Došao sam do zaključka da svijet taj najprljaviji rat u povijesti zapadnog Balkana ne smije šutke prihvatiti, nego mu se treba odlučno suprostaviti." Inicijativa "Novi most" je imala za cilj pomirenje naroda ratom zahvaćenog zapadnog Balkana, traženje riješenja za izlazak iz krize i stvaranje zajedničke prespektive za sve zemlje u regiji.
Juratovićevi prijedlozi za mirno rješavanje sukoba na tlu bivše Jugoslavije, izgradnja društva demokratskih vrijednosti i pogotovo jačanje sindikalnih aktivnosti u Hrvatskoj nisu naišli na razumijevanje vladajuće političke elite i tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Na osnovu svog dugogodišnjeg rada i zalaganja 2001. godine Juratović postaje povjerenikom Međunarodnog odjela sinikata IG Metall-a zadužen za odnose sa sindikalnim organizacijama jugoistočne Europe. Od kraja 2011. je član odbora zaklade „Schüler helfen Leben“.
Josip Juratović je 1998. prihvatio njemačko državljanstvo, oženjen je i ima troje djece.
Stranka
Godine 1982.g učlanjuje se u SPD, te aktivira podružnicu SPD-a u Gundelsheim-u, 1992.g postaje podpredsjednik SPD-a okruga Heilbronn a od 1997.g vrši ulogu člana predsjedništva SPD-a u Baden-Württembergu. 24. lipnja 2005. godine Josip Juratović kao kandidat SPD-a u izbornoj jedinici Heilbronn na parlamentarnim izborima, uz pomoć IG Metall-a i mladih socijalista s 87 glasova prema 72 glasa neočekivano pobijedio svog konkurenta Rainera Dahlema, predsjednika sindikata za odgoj i znanost (GEW) u Baden-Württembergu.
Zastupnik[
Od 2004. Josip Juratović je član u općinskom vijeću svojeg prebivališta Gundelsheim. Od 2005. postaje član njemačkog Bundestaga. Član je odbora za rad i socijalna pitanja u Bundestagu. Kao prvi izvorni hrvatski zastupnik u parlamentu, od njegova izbora za Bundestag također nastupa i kao kontakt osoba za zemlje zapadnog Balkana. Juratović je podpredsjednik Njemačko–Hrvatske i Njemačko-Bosansko-Hrcegovačke Parlamentarne skupine u njemačkom Bundestagu i takodjer član Parlamentarnih skupina sa Slovenijom, Srbijom, Crnom Gorom, Kosovom, Makedonijom i Albanijom.
Josip Juratović se svih ovih godina lobiranjem i političkim radom zalagao za Hrvatsku na njezinom putu u Europsku uniju i to u onim trenucima kada to nije bilo ni najmanje jednostavno i veliki je zagovornik otvaranja tržišta radne snage hrvatskim radnicima. "Institucionalna budućnost Hrvatske je u EU, ali ekonomski i tržišno će uvijek biti usko vezana zu regiju. Zato je ta regionalna suradnja jako bitna. Hrvatska bi trebala biti jedan od glavnih čimbenika za otvaranje puteva razmjena roba prema regiji zapadnog Balkana. Proces pomirenja, blagostanja i uključivanja ostalih zemalja u taj proces Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji, može donijeti samo dobro."[1]
Članstvo
Juratović je član EU parlamentarne skupine njemačkog Bundestaga kao i član IG Metall-a, BUND-a i AWO-a.

Komentari 3

moraš se , ako želiš komentirati
nikolinavv
nikolinavvprije 1 godinu

gledala emisiju, jedna od rijetkih koju redovito gledam...

nikolinavv
nikolinavvprije 1 godinu

I gost Nedjeljom u dva kod Stankovica..fali nam takvih normalnih ljudi na nasoj politickoj sceni..

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se