8 načina kako se očistiti od negativne energije koju ste upili od drugih osoba

02. siječanj 2016 ob 13:40 | 61
Pretjerano empatična osoba suosjeća s drugima znatno više nego što je u granicama prosjeka. Ne samo da je spremna saslušati druge, razumjeti ih i pružiti im podršku, već se često ne može zaštititi od tuđih negativnih emocija i energija.

Zato suosjećanje, ma koliko u osnovi bilo dobro, može pokazati i drugo lice.
Važno je sačuvati svoju energiju

Sposobnost za empatiju omogućava nam da bolje razumijemo druge, ali i da ih lakše “čitamo” i osjetimo njihovu energiju. Ta nam sposobnost pomaže da život doživimo i iz neke druge perspektive osim svoje. Ipak, ovo je osobina koja može biti i štetna, pa je važno znati kako ne biti podložan tuđim emocijama i energijama.

Većina ljudi voli biti u društvu empatičnih jer se uz njih osjećamo viđeno, priznato i prihvaćeno, osjećamo da je s nama sve kako treba, da smo dobri takvi kakvi jesmo. Međutim, ako prelazi granice normalnog suosjećanja s drugim ljudskim bićima, ova osobina može biti izvor velikih poteškoća. Tuđa nas nevolja može potpuno blokirati, a često nismo u poziciji reagirati i popraviti situaciju koja nas je uznemirila. Zato je važno postaviti granicu između sebe i drugih i prepoznati kad zdravo razumijevanje i prihvaćanje tuđih osjećaja postaje naš problem.

Ako se prepoznajete kao pretjerano empatičnu osobu, bilo bi dobro da nešto poduzmete kako vas više ne bi uznemiravale stvari koje s vama nemaju nikakve veze. Važno je da čuvate energiju za sebe i ljude koje volite te da u svoj sistem ne propuštate one informacije, emocije i energije koje vam štete i crpe snagu. Pokušajte to učiniti kroz ove korake:

1. Objasnite si

Kada vam se dobro raspoloženje iznenada promjeni, kada se podignu emocije poput straha, bola, tuge, ljutnje, zapitajte se s kim ste posljednji put bili u interakciji, koju informaciju ste primili iz okruženja, jeste li prisustvovali nekom neugodnom događaju. Ako jeste, objasnite si da emocija koju imate nije vaša, nego ste je upili izvana. Ako ste u mogućnosti tuđu situaciju promijeniti, nekome pomoći, utješiti ga i posavjetovati, svakako to učinite, ali ako niste u takvoj poziciji, recite si da ne možete ništa učiniti i koncentrirajte se na sebe. Oslobodite se negativnih osjećaja tako što ćete si objasniti da nikome ne pomažete time što se loše osjećate, a sebi radite štetu. Nastavite li proživljavati sve tuđe osjećaje, iscrpljujete svoju dragocjenu snagu, umjesto da je uložite u nešto konstruktivno.

2. Pogledajte dublje unutra

Zapitajte se i što je to u vama što vas tjera da se osjećate loše zato što je nekome drugome loše. Jeste li i vi nekada proživjeli nešto slično? Postoje li osjećaji prema nekom koje još potiskujete? Imate li neka pogrešna uvjerenja o sebi i svijetu koja izazivaju određene emocije? Pozabavite se svojim problemima i počnite ih rješavati. Pogledajte dublje u sebe i počnite iscjeljivati svoje stare povrede. Prihvatite sve potisnute osjećaje, prigrlite ih s nježnošću, dopustite im da budu tu takvi kakvi jesu, izrazite ih i zatim ih otpustite. Važan dio ovog procesa je opraštanje sebi i drugima, odnosno svima koji kod nas izazivaju negativne emocije.

3. Odvojite vrijeme da budete sami

Kada ste sami sa sobom imate se mogućnost preispitati, isplakati ili na drugi način osloboditi negativnih emocija.

4. Zamislite štit oko sebe

Kada ste u kontaktu s osobom koja vam ne odgovara ili se nalazite u sredini koja je prepuna loše energije, vizualizirajte oko sebe bjeličast, proziran štit koji ne propušta negativnu energiju i ne dopušta tuđim negativnim emocijama da dopru do vas.

5. Upotrijebite moć vode

Nakon kontakta s osobom koja je jako negativna, odgovarat će vam da svu tu energiju sperete sa sebe. Ako niste u mogućnosti da se istuširate, onda se bar umijte i operite ruke. Zamišljajte kako se nakupljena negativna energija “skida” s vas.

6. Izrazite svoje emocije

Što god osjećali, važno je da to izrazite. Potiskivanje emocija nikome nije donijelo ništa dobro, naprotiv, to je put u razne bolesti. Dopustite sebi da izrazite zabrinutost, strah, bijes, neslaganje ili bilo što drugo što osjećate.

7. Uzemljite se

Zamislite da vas sa zemljom spaja cijev kroz koju šaljete negativnu energiju u zemlju, i kako zatim upijate hranjivu pozitivnu energiju iz zemlje. Ova vježba povećava protok zdrave energije u nama.

8. Boravite u prirodi

Nema ničeg ljekovitijeg od prirode, empatičnim ljudima ona je naročito ugodna, a najviše uživaju pored vode. Pokušajte često biti u dodiru sa zemljom, vodom, svježim zrakom… Pustite ponekad da vjetar odnese svu negativnu energiju koja se u vama nakupila.
slika 2012111

izvor: http://www.6yka.com/novost/72983/8-nacina-kako-se-ocistiti-od-negativne-energije-koju-ste-upili-od-drugih-osoba-

Komentari 19

moraš se , ako želiš komentirati
-AntEa-
-AntEa-prije 9 mjeseci

kak da se uzemljim kad sam na oblaku? :)))

nikolina_nini
nikolina_niniprije 9 mjeseci

Imas vjetar među oblacima..

-AntEa-
-AntEa-prije 9 mjeseci

nema vjetra, al evo pahulje stigle, od uzemljenja ni traga :))))

nikolina_nini
nikolina_niniprije 9 mjeseci

Odi malo do Save..tamo duva..

-AntEa-
-AntEa-prije 9 mjeseci

ništa ne duva, neću savu, bila do špara :))))

nikolina_nini
nikolina_niniprije 9 mjeseci

kupila zelenu salatu:)))

-AntEa-
-AntEa-prije 9 mjeseci

jok, ugljen za roštilj hahahahahahahha

nikolina_nini
nikolina_niniprije 9 mjeseci

to ti vjerujem:)))
kod susjeda po meso:))

-AntEa-
-AntEa-prije 9 mjeseci

hahahahahha ne tjeraj me na grijeh hahahahahha

nikolina_nini
nikolina_niniprije 9 mjeseci

doći će meni svećenik posvetiti stan..pa ću mu priznati sve grijehe..

-AntEa-
-AntEa-prije 9 mjeseci

hahahah ajd, moj je već bio :)))) ... nisam se sjetila išta priznati :)))

nikolina_nini
nikolina_niniprije 9 mjeseci

ma ja ću sve priznati i moje i tvoje, i one što ćemo napraviti do kraja godine..i amen..

-AntEa-
-AntEa-prije 9 mjeseci

i ja kažem amen ... i dalje griješim bez grižnje savjesti hahahahah

nikolina_nini
nikolina_niniprije 9 mjeseci

slobodno, imaš kredita..neograničeno, otplaćenog..do kraja godine...

-AntEa-
-AntEa-prije 9 mjeseci

blago meni :)) ... jutro, kamo :))

nikolina_nini
nikolina_niniprije 9 mjeseci

jutro kumoo..
a kamo ću jutros, pa na snijeg:))

-AntEa-
-AntEa-prije 9 mjeseci

i javna :)) ... čim riješim koji kavu :)(

nikolina_nini
nikolina_niniprije 9 mjeseci

hajd hajd, prvo kavu lagano..ja sam već bila malo vani..

-AntEa-
-AntEa-prije 9 mjeseci

ja ću polako :))

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se