Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Mobiteli za spas gorila

04. siječanj 2012 ob 00:48 | 17
„Čovječe, gdje ti je mobitel?“ naziv je akcije Zagrebačkog zoološkog vrta koja je organizirana povodom Svjetskog dana životinja i Godine čovjekolikih majmuna. O čemu je riječ? Akcijom se želi naglasiti važnost recikliranja mobitela. Naime, stari i odbačeni mobiteli u prirodu otpuštaju na desetke štetnih i opasnih tvari. S druge strane, zbog nerecikliranja mobitela, a u potrazi za novim sirovinama u središnjoj se Africi otvaraju novi rudnici i uništavaju tropske šume – staništa gorila i čimpanzi. Naime, u potrazi za sirovinama od kojih se izrađuju mobiteli sijeku se velike površine tropskih šuma i iskapaju rudnici što direktno ugrožava opstanak čovjekolikih majmuna ali i svih drugih životinja koje žive na tom području. Recikliranjem mobitela ponovno se mogu iskoristiti materijali iz starih mobitela i tako se smanjiti potrebu za iskapanjem novih rudnika. U to, recikliranjem mobitela osigurava se da stari mobiteli ne završe u prirodi jer ispuštaju mnoge opasne kemikalije poput nikla, kobalta, litija i drugih opasnih kemikalija.

Suvremeni svijet povezanije je nego što je ikad prije bio. Poremećaj prirodne ravnoteže na jednom, brzo stvara neravnotežu i na drugom kraju svijeta. Tako je, primjerice, zbog rudnika broj planinskih gorila u Nacionalnom parku Kahuzi Biega u Kongu je prepolovljen. U sklopu akcije „Čovječe, gdje ti je mobitel?“ stari će se mobiteli prikupljati u Zoološkom vrtu grada Zagreba, shopping centru City Center one, zagrebačkim poslovnicama OTP banke te po školama. Najsretniji sudionici akcije te razred koji prikupi najviše mobitela, dobit će prigodne darove.Prikupljeni mobiteli predat će se ovlaštenom reciklažnom dvorištu. Time će se smanjiti njihov štetan utjecaj na prirodu, a posebno na gorile i čimpanze. Partneri akcije su OTP banka, časopis National Geographic i shopping centar City Center one.

Za sudjelovanje u akciji već tijekom prvih nekoliko dana prijavile su se 74 škole. Ovom hvalevrijednom akcijom zagrebačkog Zoološkog vrta, osim pomoći gorilama obrazuju se najmlađi u ekološki osviještene građane svijeta. Najsretniji sudionici akcije te razred koji prikupi najviše mobitela, dobit će prigodne darove. Akcija će se provoditi do konca prosinca 2011. kad će biti proglašeni dobitnici nagrada.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se