Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Učenje uz igru u zagrebačkom Skloništu za nezbrinute životinje

24. siječanj 2012 ob 20:46 | 23
Već dulje od dvije godine Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba organizira za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta različite edukacijske programe kojima nastojimo senzibilizirati zagrebačke mališane za skrb o životinjama, razvijati svijest o ulozi životinja u sveukupnom okruženju, a posebice odnosa čovjeka prema njima, razvijati pozitivan emocionalan odnos djece prema životinjama, poticati brigu za životinje, učiti ponašanje prema njima i još mnogo toga. Sklonište nastoji pridonijeti tome da naši najmlađi sugrađani danas-sutra postanu što bolji odrasli ljudi.

Projekt su zajednički osmislili Ustanova ZOO Grada Zagreba, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport te Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo. Programi edukacije se odvijaju u dogovoru s vrtićima i osnovnim školama i traju dva puta tjedno po sati i pol. Do sada je kroz ove programe edukacije prošlo više od sedam stotina djece. Također, za djecu vrtićke dobi prijevoz organizira Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport. Za naše najmlađe je osmišljen poseban program koji je u cijelosti prilagođen njihovom uzrastu: osim posjete skloništu on obuhvaća i edukativnu radionicu, omogućava djeci siguran neposredan susret sa životinjama te im pomaže u stjecanju znanja i razumijevanju neophodnosti brige za životinje.

Brojna domaća i inozemna znanstvena istraživanja dokazuju kako djeca koja su u djetinjstvu naučila brinuti o kućnim ljubimcima i biti odgovorni vlasnici, kad odrastu postaju bolji, zdraviji i odgovorniji ljudi: njihove su kognitivne sposobnosti bolje, bolje se razvija i njihova neverbalna komunikacija, mentalno su zdravija. Blagotvoran utjecaj životinja na naše živote ne treba posebno dokazivati: djeca uz kućne ljubimce lakše čitaju i opuštenija su, stječu odgovornost, životinje u našoj blizini ublažuju posljedice astme, smanjuju stres i osjećaj napetosti, tjeraju nas na kretanje, poboljšavaju mentalno zdravlje, blagotvorno utječu na srce i krvožilni sustav…

Program edukacije djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta Sklonište za napuštene životinje Grada Zagreba pruža posjetiteljima nezaboravni doživljaj. Moći će se, dakako, pod nadzorom stručnih osoba, igrati sa životinjama, maziti ih, hraniti. Djeca viših razreda osnovne škole, mogu se, ukoliko to žele, aktivno uključiti te tako još više pomoći da suživot ljudi i životinja u budućnosti bude bolji.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se