Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Godina čovjekolikih majmuna u ZOO Zagreb

10. srpanj 2011 ob 22:55 | 144
Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA), čiji je član i zagrebački zoološki vrt, ove je godine usmjerilo pažnju na čovjekolike majmune – na sve posebnosti ovih čovjeku najsličnijih životinja, na brzinu njihovog nepovratnog nestajanja te na probleme s kojima se oni svakodnevno suočavaju.

Čovjekolikim majmunima prijeti opasnost od izumiranje zbog krivolova, uništavanja staništa i bolesti koje ih pogađaju. Danas ima 6 vrsta velikih čovjekolikih majmuna i 16 vrsta gibona, a prema IUCN-ovoj Crvenoj listi, svaka je vrsta u nekoj od kategorija ugroženosti. Hainanski gibon (Nomascus hainanus), na primjer, na rubu je izumiranja, a brojka od samo 20 jedinki u prirodi zvuči zastrašujuće. Ni populacija zapadnih nizinskih gorila (Gorilla gorilla gorilla) nije u boljem položaju s manje od 400 jedinki u prirodi.

Sprečavanjem nestajanja čovjekolikih majmuna ne pomažemo samo tim prekrasnim i veličanstvenim životinjama već i čitavom ekosustavu tropskih šuma. Čovjekoliki majmuni bitna su karika šumskog prehrambenog lanca te izravno sudjeluju u rasprostranjivanju sjemenki mnogih biljnih vrsta koje tamo obitavaju.

Uz poticanje svijesti o velikim problemima koji prijete čovjekolikim majmunima i zasnivanje fondova, cilj EAZA-ine kampanje također je i sakupljanje sredstava za pomoć projektima zaštite. Odabrani projekti zajedno pokrivaju sve čovjekolike majmune.

A što je IZAZOV 3333?
VIP (važan i poseban) POSVOJITELJ – Svi posjetitelji će moći posvojiti jednog od čovjekolikih majmuna zagrebačkog zoološkog vrta – čimpanze Megi, Saru, Kinga, Jubu i Borisa, ili gibone Kenta i Ulu. Sav prihod od posvajanja će biti doniran međunarodnom fondu koji financira projekte zaštite ovih karizmatičnih životinja., a koji se provode na područjima njihove rasprostranjenosti. Naravno, sav prihod od suvenira također će biti doniran u iste svrhe.

AUKCIJA – Čimpanze su kroz radionice obogaćivanja životnog prostora slikale na platnu. Njihove slike će se ponuditi na aukciji kojom se žele prikupiti dodatna novčana sredstva za zaštitu te pokazati kako su čimpanze kreativne i umjetnički nadarene. Učimo i zabavljamo se kroz igre i radionice

TARZANOVE PUSTOLOVINE – u ovoj pustolovnoj igri, djeca će barem na kratko imati priliku biti Tarzan koji spašava čimpanzu od krivolovaca, a pritom će se i upoznati s različitim kretanjima majmuna kao što je primjerice njihanje s grane na granu (brahijacija) ili mogućnost uspravnog hodanja po granama što im omogućuju posebno građena stopala.

KREATIVNE I LIKOVNE RADIONICE - moći ćete sami izraditi svoj suvenir - oslikati platnenu vrećicu ili napraviti figurice majmuna od gline ili majmuna od različitih prirodnih materijala.

NAGRADNI KVIZOVI – Moći ćete zaigrati kviz Tko želi biti majmunaš? na kojem ćete kroz zabavne pitalice saznati zanimljivosti iz života orangutana, gibona, gorila i čimpanzi a pritom ćete moći osvojiti i lijepe nagrade. Za najmlađe organiziramo MAJMUNSKE PRIČE – čitaonice na kojima će kroz male pripovijetke i šaljive anegdote moći upoznati tko su čovjekoliki majmuni i po čemu su posebni
slika

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se