Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

FILTERI ZA VODU- NAČINI FILTRACIJE

26. srpanj 2013 ob 18:10 | 187
Filtriranje vode je proces prečišćavanja vode. Ovaj proces može biti mehanički,hemijski i biološki. Prečišćavanje vode od čestica koje su u suspenziji naziva se mehanička filtracija i voda koja je prečišćena na ovaj način je bistra i providna. Filtracija vode se može odvijati na razne načine i tako postoje jednoslojni ili višeslojni filteri sa povremenim ili neprekidnim radom, kao i filteri sa ketridžem.

Jednoslojni ili višeslojni filteri za vodu sa povremenim radom su najčešće silaznog toka. Kapacitet za suspendovane čestice je veći kod višeslojnih filtera koji dozvoljava ovim česticama prolazak kroz filtracioni sloj za razliku od jednoslojnih kod kojih se filtracija odvija u sloju dubine 20 mm. Čestice se zaustavljaju u filterskom sloju tokom rada, a kada dođe do smanjenja pritiska u momentu dostizanja kapaciteta čestice prodiru filter i tada ga je potrebno očistiti. Čišćenje filtera se vrši povratnim pranjem, odnosno protokom vode u suprotnom pravcu, na ovaj način se sa filtera otpuštaju čestice u sistem za efluent (izlazna tečnost prilikom prečišćavanja vode koja sadrži nečistoće). Vazduh se ubacuje u vodu da bi se u filteru uklonile nakupljene nečistoće, da bi se skratio proces čišćenja filtera i smanjila potrošnja filtrirane vode koja se mora koristiti za povratno pranje. Slojevi kod višeslojnih filtera moraju biti različite gustine da bi se uklonile čestice protokom vode u suprotnom pravcu,. Tokom filtracije brzina vode je 10-15 m/h filterskog sloja po satu, a 1m/h kada se smanji pritisak u momentu dostizanja kapaciteta filtera. Brzina tokom protoka vode u suprotnom smeru treba da bude 20-70m/h.

Manje se upotrebljavaju filteri sa protokom vode nagore, koji su naprevljeni tako da filtriranje vode vrše direktno bez prethodne obrade. Kod ovog načina filtriranja česticama je omogućeno dublje prodiranje u filterski sloj. Pre ulaska vode, koja sadrži nečistoće, u filter vrši se dodavanje flokulacionog sredstva.

Glavni nedostaci ovih jednoslojnih ili višeslojnih filtera sa povremenim radom je smanjenje pritiska tokom samog procesa i da se u vodi na kraju filtracije nalazi povećan sadržaj nečistoća. Ovaj problem se rešava sa filterima koji imaju neprekidni rad, danas se sve više koriste iako su skuplji.

Vrećasti filteri ili filteri sa ketridžem rade pod pritiskom i koriste se za odstanjivanje čestica iz vode. Filterski sloj koji je u ovom obliku je smešten unutar kućišta i njega je moguće prati. Zamena se vrši ukoliko je veliko opterećenje česticama, odnosno ukoliko se brzo stvore nečistoće.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se