Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Hemoroidi – sve zastupljenija bolest sadašnjice

23. listopad 2013 ob 18:46 | 53
Proširene vene donjeg rektuma nazivju se hemoroidi. Hemoroidalna bolest spada u najčešće bolesti analne regije. Prognoze su da će u narednim godinama broj obolelih od ove bolesti sve više rasti. Savremeni način života u mnogome doprinosi sve većoj zastupljenosti ovog oboljenja.

Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi

Spoljašnje i unutrašnje hemoroide razdvaja zubčasta linija u analnom kanalu. Spoljašnji se nalaze ispod ove linije na samom anusu, a unutrašnji iznad linije, ispod sluzokože rektuma. Spoljašnji hemoroidi dovode do jakih bolova, usled brojnih nervnih završetaka koji se nalaze u iziritiranoj koži anusa koja ih prekriva. Unutrašnji hemoroidi uglavnom nisu bolni dok ne prolabiraju, ali mnogo češće krvare nego spoljašnji hemoroidi. I jedni i drugi stvaraju tegobe koje otežavaju život obolele osobe.

Zašto dolazi do oboljevanja hemoroida?

Hemoroidi najčešće nastaju kada se stvori visok pritisak na krvne sudove u rektalnom području. Njihovo nastajanje je olakšano u situaciji kada su zidovi krvnih sudova nešto slabiji nego inače pa lako dolazi do njihovog širenja. Uspravno držanje čoveka ima za posledicu povećan pritisak u hemoroidalnim venama usled čega dolazi do širenja hemoroidalnih jastučića. Samim tim oni gube svoju uobičajenu funkciju da kontrolišu izlaz gasova i tečne stolice iz rektuma. Nastaju hemoroidalni čvorovi koji se vremenom usled popuštanja mišićnog tkiva spuštaju ka otvoru anusnog kanala i dolazi do prolapsa hemoroida. Ovako prolabrirani hemoroidalni čvorovi stvaraju jak bol pri defekaciji. Česta je pojava tromba u njima pa se stanje može vrlo lako dodatno iskomplikovati.
Zatvor je jedan od najčešćih uzročnika hemoroida. Režim ishrane mora biti takav da obezbeđuje meku stolicu i samim tim olakšanu defekaciju. Ukoliko imate tvrdu stolicu naprezanje koje je neophodno pri defekaciji može dovesti do proširenja rektalnih vena i stvaranja hemoroidalnih čvorova. Do nadražaja krvnih sudova i krvarenja može doći i usled infekcija i drugih promena koje su posledica loše higijene analnog područja.

Ko najčešće ima probleme sa hemoroidima?

Hemoroidalna bolest se podjednako sreće kod muškaraca i žena, s’tim što su žene u trudnoći naročito podložne njenom nastanku. Dešava se da se javi i kod jako male dece usled nepravilne ishrane sa mnogo slatkiša i grickalica. Starije osobe su joj naročito podložne jer su krvni sudovi u starijoj dobi slabije konstitucije. Oboljevaju i fizički radnici, kao i oni koji rade u kancelarijama sedeći. Sve u svemu, od ove bolesti niko nije izuzet.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se