Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Knjigovodstvene usluge

06. listopad 2012 ob 00:01 | 106
Knjigovodstvo predstavlja deo preduzeća koji se bavi beleženjem i praćenjem svih poslovnih promena nastalih u proteklom periodu. Ovaj sektor igra glavnu ulogu u donošenju odluka koje se tiču budućeg poslovanja. Naime, na osnovu izveštaja i druge dokumentacije koja proizilazi iz knjigovodstvenog odeljenja, menadžer ima dovoljno korisnih informacija koje utiču na izbor optimalnog rešenja ili odluke.

slika 1280812


Knjigovodstveni sektor uglavnom postoji unutar svakog preduzeća. Međutim, šta se dešava sa malim preduzećima, koja nemaju ovo odeljenje a u obavezi su da vode poslovne knjige? Jedan od predloga podrazumeva da sva odgovornost i posao pada na leđa vlasnika. Ovo rešenje treba izbegavati jer se gubi dragoceno vreme i samim tim dolazi do gomilanja redovnih obaveza. Savremeni preduzetnici odlučuju se da ove poslove u njihovo ime obavlja agencija za knjigovodstvo.

Knjigovodstvene agencije predstavljaju eksterne subjekte koji pružaju određene knjigovodstvene usluge. Pod knjigovodstvenim uslugama podrazumevaju se :

•Standardne knjigovodstvene usluge
•Posebne usluge i izveštaji
•Finansijsko savetovanje
•Poslovno-informacioni sistemi i licencirani softveri ...
•Poresko savetovanje

Mala preduzeća se uglavnom odlučuju za paket standardnih knjigovodstvenih usluga. U okviru standardnih knjigovodstvenih usluga ubrajaju se usluge kao što su izrada kalkulacija maloprodaje i veleprodaje, knjiženje kalkulacija maloprodaje i veleprodaje u finansiskom knjigovodstvu, izrada KEPU knjige, izrada platnog prometa, blagajna, vodjenje knjige ulaznih i izlaznih faktura (KPR i KIR), obračun PDV-a, obračun plata i doprinosa, popis, amortizacija i prevrednovanje osnovnih sredstava, izrada završnog obračuna i Izrada periodičnih izveštaja.


Najzanimljivija usluga ovih agencija svakako je ona koja se odnosi na poslovno informacione sisteme. Programi koji se nude imaju za cilj da uvežu sve funkcionalne delove preduzeća (prodaja, nabavka, marketing...) u jednu celinu. Na ovaj način dobija se efikasnost u poslovanju a samim tim i pravovremeni i egzaktni izveštaji. Rukovanje ovim softverima ne predstavlja problem za zaposlenog jer agencija uz softver obezbeđuje i kratku obuku. Interfejs softvera potpuno je prilagođen korisniku.

Pre izbora knjigovodstvene agencije, vlasnik, odnosno menadžer preduzeća, mora razmisliti koliko mu se ovaj poduhvat isplati. Iako se bave istim poslom, agencije imaju potpuno različit cenovnik knjigovodstvenih usluga. Pored cenovnika, treba obratiti pažnju i na kvalitet poslovanja same agencije.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se