Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

OSNOVNA ULOGA KNJIGOVODSTVENE AGENCIJE

02. listopad 2013 ob 19:16 | 61
Svi preduzetnici i sva pravna lica imaju obavezu da vode poslovne knjige jer se na osnovu nje ,odnosno izveštaja koji su dobijeni iz poslovne knjige izrađuju planovi i vrši kontrola poslovanja. U ovim izveštajima se dobijaju informacije koje se tiču prihoda i rashoda ostvarenih u proteklom periodu, kretanja i stanja imovine, obaveza i kapitala. Beleženjem svih promena koje su nastale u poslovanju preduzeća bavi se knjigovodstvo. Obzirom na složenost, može biti organizovana kao samostalna funkcija u velikim preduzećima, dok mala zbog obima poslova obično angažuju profesionalce, odnosno knjigovodstvene agencije koje su specijalizovane za pružanje usluga koje se tiču knjigovodstva.

Pri angažovanju knjigovodstvene agencije preduzeća moraju dostavljati sva dokumenta koja su nastala u poslovanju u proteklom periodu. Samo knjigovodstvo je oblik privredne evidencije o prihodima i rashodima, kretanju i stanju imovine i ono mora biti u skladu sa zakonom i aktima samog preduzeća. Vođenje poslovnih knjiga ne dozvoljava nikakvo prepravljanje i ni jedna promena ne sme ostati neproknjižena. Sva ova dokumenta se dostavljaju knjigovodstvenoj agenciji dva do tri dana od trenutka nastanka, a mogu biti interna koja se npr. tiču plata, obračuna amortizacije... i eksterna npr. fakture ulazne ili izlazne..., i njihove vrednosti moraju biti tačno izračunate i urađene u skladu sa zakonom.

Vođenje glavne knjige je najbitnija ali ne i jedina usluga koje pružaju savremene knjigovodstvene agencije. Ona predstavlja osnovnu knjigu u kojoj mora postojati ravnoteža između strane koja potražuje i strane koje duguje, tj. leva i desna strana računa mora biti jednaka. Zahvaljujući glavnoj knjizi preduzeće, odnosno rukovodioci mogu dobiti jednostavne i kvalitetne izveštaje uz pomoć kojih lakše upravljaju i donose odluke koje se tiču poslovanja.
Za ove usluge plaća se naknadu knjigovodstvenim agencijama, što je sigurno ispalativije nego da manja i srednja preduzeća zaposle knjigovođu ili da formiraju sopstvenu funkciju. Treba naglasiti da se i cene razlikuju od usluga koje pružaju agencije i od veličine preduzeća.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se