Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Sličnosti i razlike seminarskog i diplomskog rada

08. srpanj 2013 ob 20:14 | 49
Diplomski i seminarski rad na prvi pogled delujuju jako slično, međutim postoje mnoge razlike. I jedan i drugi rad se zasnivaju na detaljnom tumačenju neke teme. Kvalitetni diplomski radovi su obimniji i detaljniji od seminarskog. Seminarski rad je zapravo umanjena verzija diplomskog rada. Iz tog razloga je moguće seminarski rad nadograditi u diplomski rad. To je mnogo olakšavajuća činjenica mnogim studentima. Ukoliko se neki student pronašao u nekom od predmeta sa njegovog smera i tokom studiranja radio seminarski na teme određenog predemta znači da za diplomski može uzeti ranije pisan seminarski rad i proširiti ga. Diplomski rad zahteva detaljno istraživanje i tumačenje određene teme. Pisanje diplomskog rada traje i po nekoliko meseci. Seminarski rad vam može poslužiti kao osnova za diplomski rad što je dosta olakšavajuće.

Prilikom pisanja diplomskog rada se mora voditi računa o pravopisu. Takođe je bitno da se izabere jedan stil pisanja i da se on primenjuje na ceo rad. Rečenice u njemu moraju biti smislene i povezane. Svaka rečenica mora biti povezana sa prethodnom i tako dalje. Tokom istraživanja i prikupljanja materijala se širi znanje studenta informisanost i razvija mu se kreativnost. Diplomski rad može biti istraživačkog tipa sa jako malo teorije u sebi. Bitno je šta student želi i u čemu se on pronalazi. Takođe ima onih koji preferiraju čiste teorijske radove pa se za njih opredeljuju. Dok ima onih koji pak vole da kombinuju ova dva tipa. Nakon napisanog diplomskog rada neophodno je ištampati ga i ukoričiti. Kada se odlazi na odbranu nosi se onoliko primeraka koliko student ima u komisiji. U komisiji se može naći minimum dva člana a to su mentor i asistent. Mentor je uz studenta svo vreme tokom njegovog istraživanja i u toku je sa svakim segmentom rada, jer je student u obavezi da mu šalje deo po deo prilikom izrade. Nez obzira što je upućen naslov diplomskog rada mora biti kratak i jasan. Kroz njega mora da se donekle protumači o čemu je reč u studentovom radu. Odbrana diplomskog rada se obavlja usmeno. Student pred članovima komisije prezentuje svoj rad uz pomoć digitalnog prenosa nekih delova. Njegovo izlaganje mora biti jasno i prezicno tako da i osobe koje se apsolutno ne razumeju u materiju shvate o čemu je reč. Trajanje odbrane je trideset minuta najviše i za to vreme student mora da izloži sve što je planirao. Nakon izlaganja članovi komisije većaju istudentu predlažu ocenu. Ukoliko nije zadovoljan mpže se pojaviti u sledećem terminu koji će definisati u dogovoru sa mentorom.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se