Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Živo blato

09. prosinac 2015 ob 23:11 | 48
Imate li ponekad osjećaj da se nalazite u živom blatu. Kad mirujete polako i sigurno tonete i možete samo promatrati kako tonete. Ako štogod pokušate napraviti bilo koja kretnja samo uzrokuje da tonete još više i brže. Što da čovjek uradi kad se nađe u živom blatu? Može zvati u pomoć. To je sve što može učiniti i onda se nadati da će mu netko pomoći. Ali što ako se ispostavi da oni za koje misli da će mu pomoći su upravo oni koji ga guraju još dublje u živo blato. Oni koji koriste situaciju čovjeka u živom blatu kako bi sebi izvukli korist od toga obećavajući mu lažno da će ga izvući iz živog blata ako im da ili učini ovo ili ono. Prodavači lažnih nada, velikih snova i brzog uspjeha. Koji ponekad mogu čovjeka izvaditi iz jednog živog blata samo zato da bi ga stavili u drugo ovaj puta dublje nego što je bio prije. I ako čovjek pogleda oko sebe malo bolje može on tada vidjeti da on čak i nije jedini u živom blatu nego da tamo ima i drugih ljudi koji su čak neki i dublje od njega tako da može zorno vidjeti što ga čeka. I onda već pomirivši se sa neizbježnom patnjom i smrti jedino na što još može utjecati je način na koji želi umrijeti. Želi li čekati da mu tijelo potone do kraja i glava s njim pa da se uguši ili ne želi čekati nego se želi baciti horizontalno u blato da odmah potone. I ako tako razmisli malo on će uvidjeti da umire svakog trenutka iščekujući svoju smrt pa će zasigurno odlučiti okončati svoju patnju i umiranje bacivši se u smrt. I upravo u trenutku kad se baci horizontalno u blato očekujući brzu smrt, kad se preda i kad se raširi po blatu čitavom površinom svoga tijela, nakon što uzdigne svoje ruke i noge i kukove i napravi posljednji zamah, i učini posljednji trzaj, upravo u tom konačnom trenutku uvidjet će da pliva.

Gmiže poput zmije. Izgmizava po površini živog blata čitavom širinom svoga tijela. I dok tako gmiže dohvaća i stavlja komade drveta i predmeta ispod sebe primičući se polako laganim pokretima obali.

Da bi se čovjek spasio iz živog blata mora se predati. Baciti se horizontalno.
Mora prestati vjerovati drugim ljudima, čak mora prestati vjerovati i samom sebi i svojim iluzijama u koje vjeruje unatoč živom blatu koje ga okružuje.
On mora prestati biti naivan, povodljiv i lakomislen, ishitren i impulzivan jer upravo je to ono što čovjeka i dovodi i gura sve dublje i dublje u živo blato.

Tek kad se tako preda. Kad napusti svoje iluzije, uzaludnu vjeru i lažne nade i kad se suoči sa pravom i brutalnom stvarnošću živog blata oko sebe, tek tada on može onda postati zmijom.
Gmizati kao zmija lukavo čekajući svoje prilike, proračunato, oštroumno i strpljivo do obale spasa.

Komentari 1

moraš se , ako želiš komentirati
Evangelina
Evangelinaprije 1 godinu

Ne dajte da vas lose misli savladaju. Pogled u nebo i osmeh! Zivot je tako lep!

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se