Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Žabe

31. siječanj 2016 ob 10:01 | 99
slika 2025458


Žabe ili bezrepci pripadaju vodozemcima, a razlikuju se od drugih vodozemaca po tome što nemaju rep. Tijelo im je zdepasto, pokriveno glatkom, golom i mekanom kožom. Žabe su rasprostranjene na svim kontinentima osim Antartike. Najmanja je jedna kubanska vrsta, veličine samo 1 cm, a najveća je zapadnoafrička žaba, ponekad veća od 30 cm i teška oko 3 kg.

Izgled

Mužjaci nekih vrsta imaju sa strane usta zvučne mjehure (rezonatore) za pojačavanje glasa.
Kralježnica žaba sastoji se od 9 kralježaka i koštanoga prutića trtične kosti (urostila). Rebara nemaju. Stražnje su im noge prilagođene za skakanje i plivanje, te su mnogo dulje i snažnije od prednjih. Četiri prsta na prednjim nogama su slobodna, a pet prstiju stražnjih nogu spojeno je plivaćom kožicom. Otrovne žabe su živih boja. Otrov može usmrtiti manjeg grabežljivca ako je pojede, a neke žabe sadržavaju toliko otrova da čak mogu usmrtiti čovjeka. Indijanci se služe njihovim otrovom za koplja i strelice.

Razvoj

Najveći broj žaba polaže tisuće jaja u vodi, gdje se uglavnom jaja i oplođuju jer žabe nemaju organe za parenje. U vodi žive i završavaju metamorfozu ličinke zvane punoglavci. Preobrazba iz punoglavca u odraslu žabu traje 2 do 4 mjeseca. Hrane se mušicama, komarcima, i drugim kukcima, njihovim ličinkama i crvolikim beskralježnjacima. Žive u vodi ili u samoj njezinoj blizini, a neke vrste po vlažnim livadama i listopadnim šumama. Hladno i suho doba godine provode zakopane u mulju ili na Mojnetu...

Žlijezde

Žlijezde u koži žabe nalaze se u epidermalonom sloju koji se naziva usmina. Usmina je ispunjena vezivnim tkivom, a u njoj se nalaze kromatofori, mišićna vlakna i žlijezde. Dvije vrste žlijezda se nalaze kod "prave žabe" (Rana species), a to su sluzne (mukozne) i zrnate žlijezde.

Škrge

Nemaju unutarnje ni vanjske škrge. One se nalaze isključivo u postembrionalnom razvoju, u stadiju punoglavca, na vanjskoj strani životinje, kao privjesci, a služe kao opskrba krvlju s kisikom. Krv pritom iz srca ulazi u škrge, koje se sastoje od mnogo krvnih žilica, tu se vrši izmjena plinova te se kisik veže na respiratorne pigmente (hemocijanin) u krvi i tako prenosi tijelom.

Porodice i vrste

Najpoznatije su vrste: žuti mukač (Bomina variegata), crveni mukač (Bomina bombina), češnjača (Pelobates fuscus), obična krastača (Bufo bufo), zelena krastača (Bufo viridis), gatalinka (Hyla arborea)[2], grčka žaba (Rana graeca), močvarna smeđa žaba (Rana arvalis).

Zaključak

Ne koriste ničemu.

Izvori

Hrvatska opća enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb

Komentari 8

moraš se , ako želiš komentirati
nikolina_nini
nikolina_niniprije 1 godinu

kako ne?
A delikatesa žablji batci?
a lov komaraca muha..i ostalih insekata?
svi su u lancu ishrane korisni..

Sanya
Sanyaprije 1 godinu

Narvno ako se bave time...ali ako samo krekecu u prazno na jednu musicu...onda nikakve koridti....

nikolina_nini
nikolina_niniprije 1 godinu

e sada draga moja, mislim da je pogrešno ti to na jednu mušicu..ne prepoznaji se u svemu...ovaj naš žabac ovdje malo više mušica cilja..nekad je neka na redu...

Sanya
Sanyaprije 1 godinu

a zabac jednu musicu valjda i sanja i ima nocne more.... :))

nikolina_nini
nikolina_niniprije 1 godinu

sumnjam, previše je taj mudrosti u životu prošao..
povremeno sanjanje i nije tako loše..

Sanya
Sanyaprije 1 godinu

Vjerujem da je....ali to ne znaci da mora pametovati kao da je svu pamet svijeta pokljucao.....Ako mu smeta moje pisanje ili copy paste neka ne cita....

nikolina_nini
nikolina_niniprije 1 godinu

hm..
svatko piše na svoj način..i svi mi bacamo osvrt kroz svoje pisanje na tuđe..tako dođe...

Sanya
Sanyaprije 1 godinu

ali se ne kacim na one koji mi se ne svidaju i ne kritiziram...prosvjetljujem odakle je to...i time pokusam poniziti drugu osobu...

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se