Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Nefertiti - Silvio Maršić

16. kolovoz 2009 ob 09:04 | 241
Nefertiti (c. 1370. pr. Kr. - c. 1330. pr. Kr.) je bila supruga egipatskog faraona Amenhotepa IV.

Legenda kaže da Egipat nije iznjedrio takvu ljepotu, samo njezino ime znači, „Savršena“, njezino je lice krasilo hramove diljem zemlje, no ipak je isčezla s povijesne scene, poput fatamograne. Jedna egiptologinja je došla do čudesnog otkrića. U Dolini kraljeva, u jednoj prašnjavoj grobnici, ležala su 3 tijela. Prema dr. Joann Fletcher, jedna od njih je, ni manje ni više, izgubljena kraljica Nefertiti. Da bi se to potvrdilo potrebno je krenuti na putovanje od 3000.god. unatrag. Polako nam se otkriva priča božice na zemlji, tragična priča o moći, ljubavi, izdaji, a možda čak i ubojstvu.

Egipatska Knjiga mrtvih, govori o stravičnom uroku, ako je mumija osakaćena, bogovi je ne mogu prepoznati. Ne može se otputiti u zagrobni život, i zarobljena je između svijeta mrtvih i živih. Takva je mumija ležala zaboravljena 3000.god. u Dolini kraljeva. Postavlja se pitanje tko je ona, i zašto je prokleta. 1912. godine u pješčanim dinama egipatske pustinje, njemački su arheolozi pronašli relikviju, poprsje zaboravljene kraljice. Taj je zadivljujući nalaz sada, uzor ljepote diljem svijeta, ali njezin život je još uvijek zagonetka. Ime Nefertiti se često prevodi kao „Prelijepa je došla“. Na mnoge se načine postavila na pijedestal savršena kraljevske ličnosti, a ljepota nije nikako sve što je krasilo tu posebnu ženu. Nefertiti je jedna od najčudesnijih ženskih ličnosti, u povijesti Egipta. Bilo je mnogo važnih kraljica, ali među svima njima, Nefertiti se zbilja ističe kao netko vrlo poseban. Kažu da nitko nije nadmašio Nefertitinu moć. Odrasla je u haremu, udala se za faraona, rodila šestero djece, i suprevodila revoluciju koja je zauvjek promijenila Egipat. S mužem je izvela narod iz staroga glavnog grada i sagradila zapanjujući grad u srcu pustinje. Za neke je bila religijski fanatik, urotnica, izdajica. Drugi su u njoj vidjeli junakinju koja je podnijela najveću žrtvu kako bi spasila svoju zemlju. Bila je kraljica zagonetki, kraljica magije, kraljica ljubavi, kraljica ljubomore, kraljica osvete.

Zahi Hawass, ravnatelj vijeća za starine: „Nefertiti je najznačajnija kraljica Egipta. Nefertitina sudbina je jedna od najvećih nerješenih zagonetki Egipta.. Identificirati mumiju kao kraljicu Nefertiti je vrlo značajan nalaz“. Dr. Kent Weeks, egiptolog: „Nemamo dokaza, nedostaju nam bilo kakvi nalazi iz toga razdoblja. U osnovi se sve svodi na nagađanje. Malo toga je očuvano iz vremena Nefertiti“.

Mumija

Pomoću ulomaka iz napisa i do nedavno viđenih slika, moguće je sastaviti novi portret legendarne kraljice. Prvi trag je u Dolini kraljeva. Tu je nekoliko stoljeća nakon Nefertitine smrti grobnica opljačkana a mumija oskvrnavljena i svi znakovi porijekla i moći su uklonjeni. Čak je skinuta i perika s glave. I na koncu najveće oskvrnuće, smrskano lice, čime nije samo izbrisana njena ljepota, nego i njen identitet, čime joj je onemogućen prijelaz u zagrobni život, a to je bilo gore od smrti za stare Egipćane.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se