Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Haluga kvaliteta

31. listopad 2014 ob 15:01 | 68
Dulje od 20 godina obitelj Haluga bavi se uzgojem jabuka i krušaka vrhunske kvalitete u vlastitim voćnjacima na plodnim turopoljskim poljima. Daleko od svih izvora onečišćenja dobiva se visokokvalitetno voće što je osnovni preduvjet za dobivanje vrhunskih voćnih rakija. Uz voćne rakije, Haluga proizvodi i travaricu, viljamovku, jabukovaču, šljivovicu te likere od meda i od borovnice. Dodatnu specifičnost okusu daje činjenica da rakija prije izlaska na tržište mora odležati određeni broj godina, a tradicionalan način pečenja rakije podrazumijeva pečenje u bakrenim kotlovima što rakijama daje specifičan okus. Cijeli postupak se obavlja u suradnji s tehnolozima Agronomskog fakulteta.

„U Hrvatskoj djeluje velik je broj različitih proizvođača voćnih rakija. Kao i u svim ostalim proizvodima, na tržištu nalazimo cijelu kvalitativnu lepezu proizvoda, automobilskim jezikom rečeno – od sklepanih Trabanata do vrhunskih Rolls-Roycea. Dakako, ni jedan od proizvođača bofl rakije to ne želi priznati. Recimo, Haluga rakija je proizvedena od vrhunske sirovine pri čemu se najmanje oštećena jabuka, šljiva, kruška odmah eliminira, jer samo savršeno zdravo voće može postati sirovina za proizvodnju prvorazredne rakije. Kako je moguće da netko proizvede 'vrhunsku rakiju' koja je cijenom niža od cijene sirovine, osobito ako je, kao što tvrdi, voće probrano? Haluga rakija prije izlaska na tržište odleži nekoliko godina u hrastovim bačvama jer se to podrazumijeva pod tradicionalnom pripremom koja podrazumijeva tradicionalnu kvalitetu. Međutim to isto kažu i drugi proizvođači mada nemaju ni jedne jedine drvene bačve, niti neophodan prostor za skladištenje. Ili, recimo, svi tvrde da rakiju peku u bakrenim kotlovima, iako bakrenih kotlova nemaju. Nitko ne provjerava istinitost javno iznesenih tvrdnji čime smo, zbog našeg upornog nastojanja da isporučimo tržištu ograničene količine isključivo vrhunskog proizvoda dovedeni u nepravedan odnos na tržištu. Na kraju, većina umjesto da se dodatno potrudi oko kvalitete odlučuje krenuti prečicom. Jednostavnije je na Trabant nalijepiti etiketu Rolls-Roycea nego se upuštati u skup i kompleksan postupak izrade vrhunskog proizvoda“, ispričala nam je suvlasnica Haluga d.o.o. Silvana Sambol.

Trenutno u Hrvatskoj nema razrađenog sustava praćenja proizvodnje od branja i selekcije plodova, do pranja, obrade, pečenja rakije, čuvanja određeni broj godina za što se zalažu u Halugi. Država kontrolira količine radi naplate poreza, ali sustavno ne prati kvalitetu onog što izlazi na tržište. Ukoliko netko javno tvrdi da je proizveo rakiju od najbolje kruške, da netko objektivan vjerodostojno potvrdi kako je to istina; ukoliko se neki proizvođač hvali kako je njegova viljemovka odležala u hrastovim bačvama 5 ili 7 godina, da je doista tako. „Nekome itekako odgovara ovakvo prevarantsko ozračje u kojem svi tvrde za svoje proizvode što god žele, a nitko ih pri tome ne demantira. Na taj način, žrtve će biti upravo oni poput nas u Haluga d.o.o. koji stojimo iza svake izgovorene riječi: kad kažemo da je naša rakija stara 7 godina, onda je, vjerujte, svaka naša boca rakije na tržištu, od prve do posljednje, stara upravo 7 godina. Ako mi tvrdimo da je proizvedena u bakrenim kotlovima, onda je doista tako. Pokušavamo taj problem riješiti kroz tijesnu suradnju s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Razmišljali smo čak i o angažiranju sudskih vještaka i javnih bilježnika koji bi prisustvovali berbi voća, obradi, pečenju i spremanju u hrastove bačve i o tome izdavali vjerodostojne potvrde. Kad na kraju kažemo, naše rakije udovoljavaju tim i tim kriterijima, da imamo za to vjerodostojnu dokumentaciju koju će to dokazati. U Halugi smo razmišljali da nekoliko nas hrvatskih proizvođača vrhunskih voćnih rakija, a nema nas puno i može nas se nabrojati na prste jedne ruke, pokrenemo centar za kontrolu kvalitete rakije u kojem bi se angažirali vrhunski stručnjaci koji bi kontrolirali ne samo uzorke rakije prije izlaska na tržište nego bi vršili i povremene nenajavljene kontrole kvalitete u svim etapama proizvodnje. Mi koji materijalno i moralno stojimo iza svojih proizvoda, nemamo što skrivati. A stalo bi se na put onima koji varaju potrošače“, zaključila je gospođa Silvana Sambol iz Haluga d.o.o.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se