Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Romina Zadravec - cyber kumica 21. stoljeća

30. svibanj 2014 ob 16:00 | 197
O činjenici da ni kumice više nisu ono što su nekad bile svjedoči Romina Zadrovec koja sa svojom sestrom Melitom Jadanec Čutura ima zajedničku mini siranu u Kusanovcu kod Dugog Sela. Članica je Udruge malih sirara Grada Zagreba „ZG sirek“. „Cyber-kumica“ služi se Internetom, iPadom, dio vremena obavezno provodi na Facebooku, sir se kod nje može naručiti i mailom, a u isto vrijeme prati novosti u proizvodnji sireva u zemlji i svijetu, izlaže na domaćim i međunarodnim sajmovima, obrazovana je sirarka, nisu joj nepoznate odredbe Zakona o žigu, propisi o kontroli prehrambenih proizvoda... Jedino što je ostalo od prošlih vremena je – danonoćni rad. Radni dan suvremene cyber kumice nerijetko počinje u 4, 5 sati ujutro i traje do 8, 9 uvečer. Jer krave na njenoj obiteljskoj farmi nemaju radno vrijeme i zahtijevaju stalnu brigu, čak i blagdanima.

Kada je prije 7 do 8 godina tadašnja je Poljoprivredno-savjetodavna služba započela s radionicama proizvodnje sireva na obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima priključila im se i Romina Zadravec. S godinama su uvidjeli kako neki od sirara ulažu u svoja gospodarstva, slušaju struku, da su izgradili objekte te uložili jako puno i truda i novca da bi svoju proizvodnju digli na viši nivo te da bi takve proizvođače izdvojili od ostalih došli smo na ideju zaštite proizvoda i tako je nastala naša robna marka.

Cyber-kumica Romina Zadravec proizvodi „ZG sirek“ u objektu koji je izdvojen od stambenog prostora i služe isključivo za proizvodnju sira. „Radimo prema najstrožijim europskim standardima“, objašnjava ona. U svom obiteljskom domačinstvu ima svoje životinje i mlijeko koje ne pasteriziraju, već od sirovog proizvode Zagrebački sirek. Na taj način sačuvani su vitamini koji bi se izgubili termičkom obradom. Za njene proizvode može se s pouzadošću tvrditi da su 100 posto bakretiološki ispravne. Naime, članice udruge prihvatile su osim redovnih kontrola svog sira dodatnu nenajavljenu kontrolu proizvoda kroz postupak licenciranja.

Romina u svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu trenutno proizvodi sir od mlijeka dobivenog od 14 muznih krava. Većina mlijeka se prerađuje u Zagrebački sirek koji je sve traženiji zbog bogatstva svog okusa, a ostatak u druge mliječne proizvode (domaći jogurt, kuhani sir, polutvrdi sir, sušeni, dimljeni kuhani sir sa i bez začina, itd...) U njenoj obitelji je riječ o stoljetnoj tradiciji proizvodnje svježeg sira, jer je njena baka i prije njih i njihova majka, proizvodile taj sir i kao kumice ga prodavale na zagrebačkim tržnicama. Od toga vremena do danas receptura je ostala ista, samo su uvjeti proizvodnje drastično promijenjeni.

U narednim godinama cyber-kumica Romina planira otvoriti i kušaonicu sira. Ona se potpuno posvetila svom poslu. Ako se radi dobro, ako se uspije postići konstantna kvaliteta, uvijek svjež proizvod kontroliranog porijekla od proizvodnje sira i vrhnja može se pristojno živjeti. Cyber-Romina to najbolje dokazuje.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se