Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Udruga čuva tradiciju ZG sireka

31. listopad 2014 ob 14:56 | 43
Zagrebački friški kravlji sir „ZG Sirek“ je robna marka tradicionalnog zagrebačkog svježeg sira kojeg stanovnici glavnog grada Hrvatske stoljećima kupuju na zagrebačkim tržnicama. Posljednjih nekoliko godina kupnjom zaštićenog proizvoda pod nazivom „ZG Sirek“ potrošači kupuju proizvod s jamstvenim žigom.

Zašto je došlo do pokretanja ovog projekta? Projekt je započeo prije nekoliko godina pod nazivom „Očuvanje proizvodnje tradicionalnih zagrebačkih proizvoda svježeg kravljeg sira i vrhnja te zaštita robne marke”. Ideja je došla analizom broja „kumica“ koje prodaju sir i vrhnje na tržnicama Grada Zagreba, a dolaze iz ruralnih naselja cijele zagrebačke okolice, njih više od 500. Proizvođači i stručnjaci smatrali su da se ovaj tradicionalni autohtoni proizvod treba očuvati, ali da je to moguće isključivo kroz poboljšanje znanja i uvjeta proizvodnje, te kroz jasno obilježavanje proizvoda prepoznatljivom oznakom, kako bi potrošači znali što kupuju. Ovakve mjere preporučile su i prethodno napravljene studije stručnjaka Agronomskog fakulteta, Zavoda za mljekarstvo.

Cilj projekta je bio zaštita imena i postup ka proizvodnje koja potrošačima garantira određena svojstva proizvoda, uvjete proizvodnje i nadzor nad njom. Dakle, zaštita osigurava neospornu kvalitetu te očuvanje domaćeg autohtonog proizvoda plasmanom na tržnicama Grada Zagreba. U budućnosti će se ista gospodarstva povezati i u tematsku sirarsku cestu što će utjecati na očuvanje ruralnih prostora u okolici Zagreba.

Projekt je u prvoj fazi započeo edukacijom proizvođača svježeg sira i vrhnja s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije osposobljavanjem za zanimanje mljekar - sirar. Po tom se u sklopu mjera potpora i subvencija grada i županije radilo na preuređenju objekata i nabavci opreme za proizvodnju svježeg sira. U drugoj fazi se radilo na dokazivanju mikrobiološke kvalitete sirovine i proizvoda, utvrđivanju parametara za deklaraciju odnosno označavanje proizvoda te različite aktivnosti vezane uz samu zaštitu proizvoda (izrada potrebnih dokumenata) nakon čega je uslijedilo podnošenje zahtjev a za registraciju jamstvenog žiga Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo za figurativni znak i naziv „Zagrebački friški kravlji sir ZG Sirek”.

Projekt zajedničkim snagama provode članovi sirarskih udruga Grada Zagreba i Zagrebačke županije, uz financijsku pomoć grada i županije te stručnu pomoć djelatnika Savjetodavne službe i djelatnika nadležnih upravnih odjela grada i županije. Tko može dobiti oznaku robne marke? Pravo korištenja jamstvenog žiga i stavljanje oznake robne marke na svoj sir ima svaki član Udruge malih sirara Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji udovoljava uvjetima iz Pravilnika o korištenju i proizvodnji robne marke „Zagrebački friški kravlji sir“.

Zagrebački friški kravlji sir mora udovoljavati svim propisanim mikrobiološkim kriterijima za hranu, a proizvodi se isključivo od sirovog kravljeg mlijeka i to vlastitih krava. Proizvođači robne marke proizvode sir u izdvojenim prostorijama koje su uređene i opremljene za proizvodnju sira i dužni su voditi i stalno ažurirati zapise o proizvodnji na propisanim obrascima te omogućiti njihovu kontrolu. Proizvodnja robne marke redovi to se nadzire od strane Povjerenstva kako bi se osigurao standard proizvoda. Zagrebački friški kravlji sir može se stavljati na tržište kao nezapakiran proizvod što je najčešći način prodaje (iz zdjelica u vrećice) ili u obliku pakovine (zatvorene plastične posude).

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se