Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

covek

29. lipanj 2013 ob 00:37 | 36
Ne znam zašto sam pomislila da će ovaj put biti drugačije? Da li je to bilo ono poslednje zrnce nade u meni koje se, onako maleno i slabašno, ipak i dalje bori? Mislila sam da u tebi ima širine, one ljudskosti koja ne poteže istog trena za reciprocitetom. Ti meni, a ja odmah tebi i to na način koji tebi odgovara. Jer, ako činiš nekome zato što na taj način zapravo nevidljivim lancima pokušavaš da okuješ tu osobu, onda od tvoje ljudskosti i darežljivosti nema ni pomena. Tim načinom ti, najblaže rečeno, trguješ fino, perfidno, da se Vlasi ne dosete.
Koristiš se nemilom situacijom osobe kojoj „pomažeš“ da bi ti lakše dopala šaka. Ne bi li iz jedne nezavidne pozicije prešla u drugu, promenivši samo izazivača iste. Pri tome se držiš na distanci u onolikoj meri koliko ti je dovoljno da imaš odličan pregled situacije kako bi pravovremeno mogao da odreaguješ. Ni prerano da se taj neko ne doseti i povuče, a ni prekasno da prepustiš nekom drugom da bude „vitez“. A sve pod plaštom pravdoljublja i empatije. Ne znam zašto me to, toliko puta viđeno, carevo odelo još uvek podjednako iznenađuje? Da li je u pitanju moja naivnost ili neverovatna upornost da u drugima vidim samo dobro?

Interesantno je kako se retko ko usuđuje da onom drugom ponudi slobodu izbora, dostojanstvo. Da mu dopusti da se pokaže, sam odluči. Ne, nego vidiš nekoga sateranog uza zid i onda mu pružaš šargarepu kao magarcu znajući da je to što mu nudiš, u stvari, cena koju je neko dužan da plati da bi ti mogao da izigravaš dobročinitelja. Jer na drugačiji način izgleda ne možeš da ostvariš svoj cilj. Milom i puštanjem onog drugog da sam dođe do zaključka da te želi u svom životu na bilo kakav način.

O tom tvom “milosrđu” se ne govori u svetim knjigama. Niti se tako da tumačiti. No, prema svecu i tropar. Ipak, idemo dalje, uvek i nezaustavljivo, u potrazi za čovekom među ljudima.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se