Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Na svijetu žive milijuni novih neotkrivenih vrsta

25. kolovoz 2011 ob 09:33 | 23
U studiji znanstvenika sa Havajskog sveučilišta se tvrdi da je od 8,8 miljuna vrsta na Zemlji, otkriveno tek njih 1,9 milijuna, no neki znanstvenici se ne slažu sa tom procjenom i smatraju da je neotkrivenih vrsta više

IlustracijaU novoj studiji je procijenjeno da na Zemlji ima 8,8 milijuna vrsta, no otkriveno ih je tek četvrtinu, prenosi Yahoo.

U studiji znanstvenika sa Havajskog sveučilišta se tvrdi da je od 8,8 miljuna vrsta na Zemlji, otkriveno tek njih 1,9 milijuna. Od tih 8,8 milijuna vrsta 6,5 milijuna ih živi na zemlji, a 2,2 milijuna u moru. Životinje čine 7,8 milijuna, gljivice 611,000 i biljke 300,000 vrsta. Iako se neke od ovih vrsta nalaze na egzotičnim i udaljenim mjestima, mnoge od njih nalaze se u našem susjedstvu na dohvat ruke.

Neki znanstvenici se ne slažu sa tom procjenom i smatraju da je neotkrivenih vrsta više, a i sami autori studije tvrde da je 8,8 milijuna samo okvirni broj i da se broj neotkrivenih vrsta kreće između 7,5 i 10,1 milijuna.

Znanstvenici Camilo i Worm Mora su pomoću kompleksnoga matematičkog modela došli do ove brojke i svoju studiju su objavili u internetskom časopisu PLoS Biology.

Znanstvenici smatraju da bi od otkrivanja novih vrsta čovječanstvo moglo imati višestruku korist jer neka otkrića u modernoj medicini dolaze od neobičnih i rijetkih biljaka i životinja i bitno ih je otkriti dok se ne istrijebe.


Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se