Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

OSEĆAJ NAD OSEĆAJIMA

23. svibanj 2014 ob 16:49 | 114
Jednom davno svi ljudski osećaji i sve ljudske vrednosti su se našli na jednom skrivenom mestu na zemlji.Kada je DOSADA zevnula treći put, LUDOST je, uvek tako luda, predložila:
Hajdemo se igrati skrivanja! Ko se najbolje sakrije, pobednik je među osećajima! INTRIGA je podigla desnu obrvu, a RADOZNALOST je, ne mogavši prećutati, zapitala: Skrivanje? Kakva je to igra?
To je jedna igra, započela je objašnjavati LUDOST – u kojoj ja pokrijem oči i brojim do milion, dok se vi ne sakrijete. kada završim sa brojanjem, polazim u potragu i koga ne pronađem, taj je pobednik.
ENTUZIJAZAM je zaplesao, sledilo ga je ODUŠEVLJENJE. SREĆA je toliko skakala, da je nagovorila SUMNJU i APATIJU, koje nikad ništa nije interesovalo… Ali nisu se svi hteli igrati. ISTINA je bila protiv skrivanja, a i zašto bi se skrivala? Ionako je uvek, na kraju svi pronađu…PONOS je mislio da je to glupa ideja, iako ga je zapravo mučilo što on nije bio taj koji se setio predložiti igru. OPREZ nije hteo rizikovati.
Jedan, dva, tri…. počela je brojati LUDOST…
Prva se sakrila LENjOST, koja se kao i uvek bacila iza prvog kamena na putu. VERA se popela na nebo, ZAVIST se sakrila u senku USPEHA koji se mučeći popeo na vrh najvišeg drveta. VELIKODUŠNOST se nikako nije mogla odlučiti gde se sakriti, jer joj se svako mesto činilo savršenim za jednog od njenih prijatelja. LEPOTA je uskočila u kristalno bistro jezero, a SRAMEŽLJIVOST je provirivala kroz pukotinu drveta. DIVOTA je našla svoje mjesto u letu leptira. a SLOBODA u dahu vetra. SEBIČNOST je pronašla skrovište, ali samo za sebe! LAŽ se sakrila na dno okeana (laže, na kraju duge), a POŽUDA i STRAST u krater vulkana. ZABORAV se zaboravio sakriti, ali to nije ni važno.
Kada je LUDOST odbrojavala 999 999 LJUBAV još nije pronašla skrovište, jer je sve već bilo zauzeto. Ugledavši ružičnjak, uskočila je, prekrivši se prekrasnim pupoljcima.
MILION poviče LUDOST, i otpoče svoju pretragu.
Prvu je pronašla LENjOST, iza najbližeg kamena. Ubrzo je začula VERU kako raspravlja o teologiji s bogom, a STRAST i POŽUDA su iskočile iz kratera od straha. Slučajno se tu našla i ZAVIST, i naravno USPEH, a SEBIČNOST nije ni trebalo tražiti jer je sama izletela iz svog savršenog skrovišta, za koje se ispostavilo da je pčelinja košnica. Od tolikog traženja LUDOST je ožednila, i tako u kristalnom jezeru pronašla LEPOTU, sa SUMNJOM joj je bilo još lakše, jer se ona nije mogla odlučiti za skrovište pa je ostala da sedi na obližnjem kamenu.
Tako je LUDOST, malo po malo pronašla gotovo sve…
TALENAT u zlatnom klasju žita ,TESKOBU u izgorjeloj travi, LAŽ na kraju duge (laže, bila je na dnu okeana), a ZABORAV je zaboravio da su se uopšte ičega igrali. Samo LJUBAV nije mogla nigde pronaći.Pretražila je svaki grm i svaki vrh planine i kada je već bila besna, ugledala je ružičnjak.
Ušla je među ruže, uhvatila suvu granu i od besa i iznemoglosti počela udarati po prekrasnim pupoljcima. Odjednom se začuo bolan krik – ružino trnje je izgrebalo LJUBAVI oči. LUDOST nije znala šta činiti. Pronašla je pobednika, OSEĆAJ NAD OSEĆAJIMA, ali LJUBAV je postala slepa. Plakala je i molila LJUBAV da joj oprosti i na kraju odlučila zauvek ostati uz LJUBAV i pomagati joj.
Tako je LJUBAV ispala pobednik nad osećajima, ali je ostala slepa, a LUDOST je ostala da je zauvek prati.

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se