Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Još jedna kafena priča o....kafi? Ne!

02. svibanj 2014 ob 18:55 | 154
Kafu? Jednu veliku, ogromantnu, vanserijsku, onu pase- koju ne služe sa lažnim osmehom i keceljicom, flekom na džepu, olovkom u ruci, keksićem na tanjiriću,bez suncobrana, čokoladice, bez, bez...
Jednu tursku-za koju me koriguju da je domaća, a meni je svejedno kako je krste (imamo toliko domaćih stvari koje bi mogle postati brendovi, a mi se hvatamo za kafu, koju uzgred retko koji lokal služi, pored svih nesica, espresa, makijata...sa ukusom banane,sa ukusom mora...maaa daaj...)
Kafu u jednoj šolji, koju sam dobila na dar, od jedne drage osobe (ima tome decenija skoro), šolja koja je raspar, a stoji u kolekciji sa skupljim, finijim, lepše obrade... Kafu u kabastoj šolji, kojoj nigde nije mesto, a opet najlepše stoji u mojoj ruci, ponekad kuckam noktima po njoj-čekajući odgovor, odgovor za bilo šta...Od banalnosti do krupnih rezova.
Šolja koja se selila uz knjige i cipele svuda, a neke bitnije stvari poput dokumenata, zaboravljala sam na raznim lokacijama svog života...Od garsonjera, polubuđavih švapskih dvorišnih stanova, do kuće na sjajnoj lokaciji...
Ova kafa koju pijem, ima ukus šolje, ukus prijateljstva, isplakanih i neisplakanih suza koje su se slivale u nju, ukus ženskih tajni i priča u poverenju, ukus grlenog smeha, ukus Vudi Alena koji upravo ide na Foxmovies, dok ja kucam i bacam pogled ka tv-u... I ukus prašnjavog klavira sa moje desne strane...Svih mojih ceremonija, svih mojih htenja...
Drugačija je od svih onih kafa popijenih po separeima,pod tendama, uz hihote, kolutanja očima,šacovanje prolaznika...
Kafa koju mi ne prekidaju zvrndanja telefona, glasovi sa ulice, saveti onih koji su okusili sve-a, naučili-ništa...Kafa koju kafenišem sama sa sobom.
Igram se pomerajući šolju u ruci, oblikujući penu, kao onaj davni Atlas koji je sve nas nosio na svojim plećima, tako ja nosim ovo crnilo kafe, ovu penu, mali narod koji živi u oblicima osušenog soca.
Mali narod...A, velika šolja.

Komentari 8

moraš se , ako želiš komentirati
croww
crowwprije 3 godine

..sta sa nama koji ne pijemo kafu...?

tidra
tidraprije 3 godine

Ne znam, kaži mi ti (:? Sigurno i vi imate neke uspomene, a ko ih nema...

unac
unacprije 3 godine

lijepa ova tvoja domaća ... miriše :))))

tidra
tidraprije 3 godine

Kilometrima (:

unac
unacprije 3 godine

:)))

unac
unacprije 2 godine

ko to tamo tako lijepo gledi :)))))

lozacpero
lozacperoprije 3 godine

" ponekad kuckam noktima po njoj" .....e na ovo se slatko nasmijah...ti češ znati zašto ;)

tidra
tidraprije 3 godine

Znam, znaaaaaaaam ((((((((((((((((:

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se