Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Kako je zadremao bunt

16. ožujak 2016 ob 21:50 | 116
Pričao mi je da je u studenskim danima viđao mnoštvo slični soba kod devojaka svoje generacije...Sve su to bile sobe u kojima ga je korak delio od nekog albuma Nine Simon, mada je istu spavaću sobu retko viđao dvaput, sve mu je to bilo poznato...Noćne lampe,otrcanih abažura sa ponekom bezveze ešarpom da prekrije nedostake ili fleke, pregorele sijalice, zapuštene sobne biljke, miris praška za veš na jeftinim čaršavima, uvek neodgovarajuće veličine.
Neke pretencioznije devojke gajile su u sebi umetničku strast prema fotomontaži, te su uz pomoć blica pravile fotke prijatelja i porodice, nabacane između postera Kandinskog, Šagala, Če Gevare, Semjuela Beketa...Ništa u takvim sobama nije bilo neutralno, sve je izražavalo buntovni stav. Sobe studenkinja kao svojevrstan proglas, a te devojke iz siromašnih porodica reč -buržuj- su uvek izgovarale u negativnom kontekstu.
Reč koju su vezivale uz njegovu pojavu, ali njemu je to bilo simpatično i posve smešno. Sigurnost, lepi maniri, dobra hrana, ambicija, zašto bi im se izvinjavao zbog toga?
Slušala sam ga sa osmehom, znaš: ,,Sad mi je žao što nisam studirala kada i ti".
,,A, sigurno si imala takvu sobu, kao sve one buntovnice protiv sistema, novca, kapitalizma?"
,,Pa...Ovaj, moram te razočarati. Ima sličnosti donekle, ali ja sam kačila sopstvena ulja na zidove, neke silne plamenove vatre i zaklane ljude, zatim balerine, i jedan akt guzate žene. Ostalo je manje više slično, sprdala sam se sa buržujima, samo zato što nisam bila u mogućnosti da se proseravam kako ću npr čitavo leto ići u Kinu da širim vidike, ili kako ću obijati gradske trgove nekih egzotičnih destinacija polupijana od strasti i nekog lokalnog pića"
,,A, lampa? Imala si lampu? I loš abažur?"
,, Ne volim lampe, one iskrivljuju sliku realnosti. Zato nisam volela ni marihuanu, niti išta što trenutnu situaciju ulepšava"
,,A, kako bi onda pila na egzotičnim putvanjima, kontriraš sama sebi?"
,,Ne, matori (to tepam). Alkohol ne ulepšava realnost.Rekla bh da je čak fiksira na neki usran način. Ali, za mene je sada kasno da se opijam. Ušla sam u zonu komfora, poneka čaša vina uz vrhunsku klopu i to je to. Nemam više viziju da menjam svet. Ni tebe. Nikoga. Možda samo sebe, u noći punog meseca."
Nasmejao se, moj izvrsni pripovedač i još bolji slušalac. Navukao je elegntni sako i požurio na taksi koji će ga odvesti na avion za Hong Kong.
On se uvek držao zone komfora. A ja tek od pre koju godinu. Ček, ima li tome više? Hm...

Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se