Stranica Mojnet.com 1.6.2017 prestaje sa radom. Svi korisnički računi i sadržaji će biti izbrisani. Hvala na razumijevanju!

Međunarodni dan mira - 21. rujan,

22. rujan 2010 ob 13:59 | 197
slika


21. rujan - Međunarodni dan mira
Utorak, 21 Rujan 2010 18:22
U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan mira - 21. rujan, koji je utvrdilo vijeće Ujedninjenih naroda, u cilju podizanja svijesti o važnosti uspostavljanja i održavanja mira među pojedincima i nacijama. Tog dana sve zemlje svijeta , prema preporukama UN, prigodnim manifestacijama uključuju se u "mirovne akcije" i daju doprinos važnosti očuvanja mira.

Međunarodni dan mira utvrđen je 1981. godine, kada su članice Ujedinjenih naroda usvojile deklaraciju kojom se treći četvrtak u rujnu tada obilježavao kao Međunarodni dan mira. Generalna skupština UN je 2001. godine, posebnom rezolucijom proglasila 21. rujna za Međunarodni dan mira, i obavezala svijet da bar tog dana misli o miru i obilježi ga skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima.

Tom rezolucijom su sve zemlje i narodi, ljudi svih uzrasta i iz svih društvenih slojeva, pozvani da slave mir i daju svoj doprinos da mir zavlada svijetom. Univerzalna poruka Međunarodnog dana mira glasi - "Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja", a sve zemlje i narodi pozvani su rezolucijom da slave mir i daju doprinos da on ovlada svijetom.

Zvuk zvona i minuta šutnje točno u podne postali su već tradicija u zgradi UN u New Yorku.

Zvono mira je 1954. godine UN poklonilo Udruženje UN iz Japana, a izliveno je od novčića koje su skupila djeca iz 60 zemalja.Komentari 0

moraš se , ako želiš komentirati

Unesi email osobe kojoj želiš preporučiti ovaj blog.
trajni linkPrijavi se za nastavak

Prijavi se pomoću Facebook-a

Facebook prijava

Prijavi se pomoću Email-a

Zapamti meZaboravljena lozinka Registriraj se